Свикнали сме да определяме плодовете като изначално полезни, въпреки че неведнъж сме чували предупреждения за тези, които са с по-високо съдържание на фруктоза. Е, сега ученият от Harvard University Ник Норвиц отново ни обръща внимание на това кои са плодовете, с които трябва да внимаваме - особено ако обичаме да ги консумираме често.

Още една причина да ядем повече плодове и зеленчуци

Още една причина да ядем повече плодове и зеленчуци

Особено при едно често срещано заболяване

По думите на учения, никоя крайност не е вярна - нито че плодовете са винаги полезни, нито че са вредни заради съдържанието си на захари. Той акцентира върху това, че различните плодове имат различни характеристики и влияят по различен начин на всеки организъм спрямо неговите особености.

Център на вниманието е именно фруктозата в плодовете, която се определя като потенциално вредна за метаболизма. Но, по думите на Норвиц, това зависи най-вече от начина, по който тялото ни я обработва. И смята, че всеки плод, който консумираме в разумни количества, може да ни е от полза.

Снимка 707641

Източник: iStock

Естествената фруктоза се абсорбира от храносмилателната система по различен начин от глюкозата. При нея не се изисква инсулин, който се освобождава от панкреаса, за да се усвои. Така фруктозата не води до моментален ефект върху нивата на кръвната захар.

Но все пак, приемът на твърде много фруктоза може да има негативен ефект върху метаболизма и дори да увеличи риска от развитието на рак, както твърди изследване от 2021 г. Освен това тя е високо реактивна и може да допринесе за формирането на вредни съединения с тялото, които да доведат до различни заболявания, както и да допринесат за стареенето на организма. Голямото количество фруктоза благоприятства и увеличаване на телесното тегло и количеството натрупани мазнини.

Снимка 707642

Източник: iStock

Като плод с най-високо съдържание на фруктоза се определя мангото - цели 30 грама. Други в тази категория са гроздето, динята и джакфрута. И ако прекаляваме с тях, може да се стигне до увреждане на тънките черва и черния дроб.

А към тези с малко фруктоза спадат горските и цитрусовите плодове, кивито, кокосът и авокадото. Независимо кой предпочитаме, препоръчителната доза е до две чаши (малки купички) на ден, обяснява Daily Mail.

Зеленчукът с повече витамин С и от цитрусовите плодове

Зеленчукът с повече витамин С и от цитрусовите плодове

Наш верен приятел през зимата

Горските плодове, в частност боровинките, както и авокадото, се определят като едни от най-полезните плодове, които може да консумираме. И отново не бива да забравяме, че количеството прави отровата - или вредата, в този случай.