Лятото е сезонът на изобилните плодове от всякакъв вид. Безспорно едни от най-любимите ни са ягодите, които често похапваме с удоволствие. Поне до този момент. След като един потребител на Twitter публикува видеоклип на ягода под микроскоп, сякаш вече не са ни толкова апетитни. Колкото и да обичаме тези плодове, след като изгледаме видеото със сигурност ще започнем да гледаме на ягодата с други очи, заради всичките малки буболечки, които пълзят по нея и които не се виждат с просто око. 

Мухлясали плодове, мухълът по ягоди, малини и боровинки, и кога е безопасно да ги ядем

Безопасно ли е да ядем развалени ягоди

И колко е опасен мухълът по дребните плодове

И така, какви са тези буболечки? Оказват се различни видове малки акари, които живеят върху ягодите - и по плода, и по растението. Вероятно вече сме погълнали доста от тях, но няма доказателства, че са вредни за нашето здраве.

Ягодовият акар (Tarsonemus pallidus) е разпространен в много райони на страната, където се отглеждат ягоди.  Ягодовият акар развива седем поколения годишно. Намножаването му е най-голямо през юли, август и септември, след прибирането на плодовете, по време на усиленото формиране на розетките и плодните пъпки. В ягодовите насаждения се разпространява чрез пълзене от растение на растение, а на по-голямо разстояние - със заразен разсад.

Друга буболечка, която е вероятно да пълзи по ягодата е паякообразният акар, който може да живее и върху други растения, обича да извлича хранителни вещества от листата на растенията близо до земята, като ги уврежда и ги оставя с бронзов оттенък.

Плодове, закуска, фибри, протеин и защо е полезно да ядем ягоди и малини сутрин

Каква е тайната на добрата закуска

И защо да включваме плодове в нея

Редица други видове буболечки, считани за вредители, живеят на различни части от ягодовите растения, но както споменахме и по-горе, няма доказателства, че ни вредят. Все пак, след въпросното видео, определено гледаме на ягодите с друго око, както отбелязват и от IFL Science.