Според една популярна теория "кафето на римляните" е измислено в началото на XX век. Тогава Италия е страдала от недостиг на кафе поради ограниченията, наложени върху вноса на зърна след двете световни войни.

Кафе, кубинско кафе, с какво е по-различно от еспресото и как да си го приготвим

Колко различно е кафето по кубински

Когато пиенето на кафе е социално преживяване

Така хората били принудени да използват евтино разтворимо кафе, доставяно от американски войници, за да си забъркват напитката. А идеята към нея да започнат да добавят лимон хрумнала на италианците, за да прикрият лошите качество и вкус на кафето.

И ако досега не сме се досетили за кой вид кафе става въпрос, директно го издаваме - това е еспресо романо.

Снимка 594986

Източник: iStock

Друго любопитно за него е, че освен някои местни региони на Италия, и няколко други страни, включително Франция и САЩ, са претендирали за произхода на кафето.

Днес, щом споменем еспресо романо, разбираме, че става въпрос за топло или студено кафе, в което има лимон. Идеята е да бъде цитрусово - тази нотка може да идва както от резени лимон, така и от лимонов сок или дори от лимонови корички.

Снимка 594987

Източник: iStock

Най-често обаче напитката се сервира като доза еспресо със захар и резен лимон. Тъй като лимонът е естествено кисел, той засилва вкуса на еспресото, като внася и по-фини нотки. Захарта пък се добавя след лимона, за да намали малко киселинността му.

Кафе, еспресо, сметана, еspresso con panna, спорният му произход и как да си го приготвим

Кафето, идеално за десерт

С ефирен облак сладост на върха

Според някои точно еспресо романо може да бъде много ефективен естествен лек за махмурлук. Те обясняват благоприятния ефект със свойството на кофеина да помага при главоболие и с лимона, който пък помага при храносмилане, пише Tasting Table.