Кафе и десерт - това са задължителните за нас малки всекидневни удоволствия. И най-хубавото е, че когато нямаме място за цяло парче торта след обяда, можем да се подсладим с кафе. Но не просто кафе с повече захар, а нещо по-специално.

Кафе, Cold Brew, как е възникнало и как се приготвя днес

Кафето, което се приготвя за цели 12 часа

Търпението си заслужава

Винаги добър вариант е кафето мока, което има шоколадов вкус, както и афогатото. В него пък има сладолед. Сега обаче обръщаме внимание на едно по-фино и деликатно на вкус предложение.

Еспресо със сметана или espresso con panna е колкото простичко за приготвяне, толкова и вкусно. Нужни са ни само две съставки - кафе и сметана. И по-точно - приготвяме си го като върху еспресото, което сме сипали в чаша, отгоре добавим бита сметана.

Снимка 593079

Източник: iStock

Еспресото със сметана често е бъркано с виенското кафе, и въпреки италианското име, произходът му пък е спорен. Според някои espresso con panna има турски корени, тъй като обикновено се сервира в малка чаша, наречена demitasse, която често се използва именно за турско кафе, пише Tasting Table.

Кафе, макиато, Италия, с какво се различава от капучиното и как се приготвя

Кафето, което италианците са “оцветили”

Със силата на чисто еспресо

Каквато и да е всъщност историята зад този вид кафе обаче, важното за нас е, че популярно и днес, то ни дава ободряваща доза кофеин и сладост само в няколко глътки. Идеално за след обяда, а за по-смелите - и за след вечерята.