Докато италианците пият кафе основно заради ободряващото действие на кофеина, то при кубинците това не е съвсем така. При тях кафето всъщност се пие за почивка и в повечето случаи с компания.

Кафе, еспресо, сметана, еspresso con panna, спорният му произход и как да си го приготвим

Кафето, идеално за десерт

С ефирен облак сладост на върха

И както италианците се славят с еспресото си, така и кубинците със своето кафе. Те обаче го приготвят по свой специфичен начин, като могат да го пият дори и по няколко пъти на ден.

Любопитно е, че освен със закуската, кубинците често пият кафето си с препечен хляб, който наричат pan tostado. Друго интересно за кубинското кафе е, че заради прилики във външния вид, то доста често се бърка с италианското еспресо. Кубинското кафе обаче се приготвя по съвсем различен начин.

Снимка 594022

Източник: iStock

За да си го направим, ни е нужна не еспресо машина, а кафеварка, наречена cafetera moka. За да ни се получи пухкавият каймак, с който се отличава кафето на кубинците, първите няколко капки от него трябва да разбием заедно със захар в чашата, в която ще го поднесем. И вече чак след като сме си направили каймака, досипваме останалото. А резултатът - гъсто, кремообразно и сладко кафе с наситен цвят.

Lego Brick Cafe, Дъблин и първото в света кафене за почитателите на конструкторите

Кафенето, което ни помага да преборим стреса

Каква е целта на Lego Brick Cafe в Дъблин

Кубинците, разбира се, не са пренебрегнали и любителите на кафето с мляко. За тях те са създали кортадито, което се сервира с добавка от мляко, стоплено на пара, пише Tasting Table.