Домашният пай без съмнение е един от най-вкусните и впечатляващи сладкиши, които можем да приготвим с най-различни видове плодове според сезона. Есента и времето за ябълковия обаче още не са дошли.
Затова обръщаме поглед към сочния и цветен пай с боровинки - едни от най-апетитните плодове на август. Ето как да го приготвим.
Домашен боровинков пай
Необходими продукти (за 8 порции)
¾ чаша бяла захар
3 с.л. царевично нишесте
½ ч.л. канела
¼ ч.л. сол
4 чаши пресни боровинки
1 с.л. масло

Източник: Личен архив
Плодовете на август
За тестото:
2½ чаши (около 300 г) брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар (по желание)
225 г студено масло, нарязано на кубчета
6-8 с.л. ледена вода

Източник: iStock
С решетка за по-традиционен вид
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесваме сухите съставки - брашното, солта и захарта. Постепенно прибавяме студеното масло, като го втриваме в брашното с пръсти, докато сместа заприлича на едри трохи.
- Като добавяме по малко от ледената вода, започваме да оформяме тестото. Не бива да прекаляваме с водата - целта е да се оформи топка, без да е лепкава.
- Разделяме тестото на две равни части, оформяме дискове, увиваме ги в стреч фолио и охлаждаме за около час.

Източник: iStock
Или с цяла кора отгоре, под която плодовете се задушават
- След това загряваме фурната до 190°C и поставяме решетката на най-долното ниво.
- В купа смесваме захарта, нишестето, канелата и солта. Поръсваме върху боровинките и разбъркваме внимателно.
- Изваждаме единия диск, разточваме върху леко набрашненан повърхност и поставяме в тава за пай. Изспиваме пълнежа в него и разпределяме парченца масло отгоре.
- Разточваме и втория диск, като похлупваме цялата кора отгоре и я нарежем на няколко места. Или я оформяме като решетка за по-традиционен вид.
- Печем около 50 минути, докато кората стане златиста, а пълнежът започне да къкри. Оставяме да изстине леко преди сервиране, съветват от All Recipes.