Домашният пай без съмнение е един от най-вкусните и впечатляващи сладкиши, които можем да приготвим с най-различни видове плодове според сезона. Есента и времето за ябълковия обаче още не са дошли.

Хляб с тиквички - бърз и лесен вариант за сладкиш

Хляб с тиквички - бърз и лесен вариант за сладкиш

С един от най-популярните зеленчуци на лятото

Затова обръщаме поглед към сочния и цветен пай с боровинки - едни от най-апетитните плодове на август. Ето как да го приготвим.

Домашен боровинков пай

Необходими продукти (за 8 порции)

¾ чаша бяла захар

3 с.л. царевично нишесте

½ ч.л. канела

¼ ч.л. сол

4 чаши пресни боровинки

1 с.л. масло

Плодовете на август

Източник: Личен архив

Плодовете на август

За тестото:

2½ чаши (около 300 г) брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар (по желание)

225 г студено масло, нарязано на кубчета

6-8 с.л. ледена вода

С решетка за по-традиционен вид

Източник: iStock

С решетка за по-традиционен вид

Начин на приготвяне:

  • В голяма купа смесваме сухите съставки - брашното, солта и захарта. Постепенно прибавяме студеното масло, като го втриваме в брашното с пръсти, докато сместа заприлича на едри трохи.
  • Като добавяме по малко от ледената вода, започваме да оформяме тестото. Не бива да прекаляваме с водата - целта е да се оформи топка, без да е лепкава.
  • Разделяме тестото на две равни части, оформяме дискове, увиваме ги в стреч фолио и охлаждаме за около час.
Или с цяла кора отгоре, под която плодовете се задушават

Източник: iStock

Или с цяла кора отгоре, под която плодовете се задушават

  • След това загряваме фурната до 190°C и поставяме решетката на най-долното ниво.
  • В купа смесваме захарта, нишестето, канелата и солта. Поръсваме върху боровинките и разбъркваме внимателно.
  • Изваждаме единия диск, разточваме върху леко набрашненан повърхност и поставяме в тава за пай. Изспиваме пълнежа в него и разпределяме парченца масло отгоре.
  • Разточваме и втория диск, като похлупваме цялата кора отгоре и я нарежем на няколко места. Или я оформяме като решетка за по-традиционен вид.
  • Печем около 50 минути, докато кората стане златиста, а пълнежът започне да къкри. Оставяме да изстине леко преди сервиране, съветват от All Recipes.