Независимо дали искаме да оползотворим останала бира или просто ни е любопитно да експериментираме в кухнята с хмелената напитка, има доста сполучливи начини, по които можем да я използваме в кулинарията. Ето четири, които са както практични, така и по силите на всеки любител готвач.

Какъв е срокът на годност на наливната бира

Какъв е срокът на годност на наливната бира

Зависи от няколко фактора

За да придадем на храната хмелен, малцов, леко кисел вкус

Вероятно сме попадали на рецепти за сосове, в които една от съставките е вино. Е, в някои случаи бирата може съвсем успешно да го замести. Особено ако приготвяме пилешко или свинско месо на тиган. Бирата ще придаде подобни на виното, но малко по-приглушени киселинни нотки.

Ако се стремим към по-лек сос, какъвто се постига в бяло вино, е добре да заложим на лека, лагерна бира. Стаутовете, от друга страна, са подходящи за нещо по-горчиво и силно.

В умерени количества бирата може да бъде използвана дори и за приготвяне на ризото, придавайки му по-земен вкус. Яхния с телешко също би се получила чудесно с бира.

Снимка 695980

Източник: iStock

За да направим месото по-крехко, включително в марината

Бирата съвсем успешно може да бъде добавена към маринатата за месо, тъй като съдържа ензими, които помагат месото да омекне. Отново лагерна бира можем да използваме за приготвяне на морски дарове, за задушаване на скариди или миди например.

Някои от немските и елзаските версии на класическото ястие coq au vin (пиле във вино) пък често залагат на малцов тъмен ейл вместо вино. Но каквото и да готвим, в случай че рецептата изисква бяло вино, а не разполагаме с такова към момента, съвсем спокойно може да го заменим с лека бира.

Трикът, с който можем да “спасим” пресолената супа

Трикът, с който можем да “спасим” пресолената супа

И още няколко хитри начина да го направим

За да приготвим леки, ефирни печива и пържени тестени изделия

Мехурчетата в бирата я правят чудесна съставка за тесто, което да превърнем в леко, ефирно печиво. Може да добавим малко количество преди да замесим тестото, а след това ни остава да извадим от фурната прекрасен мек хляб.

Бира може да използваме дори и за пържени тестени изделия. Карбонизацията ще се изпари, докато храната се пържи, оставяйки я с ефирно леко покритие, подобно на темпура, пише Food & Wine.

Снимка 695981

Източник: iStock

Замразена, за да я използваме след това за готвене

Колкото и необичайно да ни се струва, замразяването на бира може да бъде наистина практично. В случай че имаме останало количество, което не искаме да изливаме в канала, можем да го прехвърлим във форма за лед и поставим във фризера.

Добре е да имаме предвид, че не бива да замразяваме цели кенове бира, тъй като ще се пръснат. Освен това, веднъж замразявана, напитката след това става единствено за готвене.

Във фризера тя ще загуби газировката си, затова и не е препоръчително да я използваме за печива. Но без притеснение може да сложим няколко замразени кубчета в тигана, за да приготвим сос за някоя от рецептите за месо на тиган.