Свикнали сме да чуваме, че здравословната диета е тази с ниско съдържание на мазнини. И въпреки съществува вероятност да ядем твърде много мазнини, има и важни причини да сме сигурни, че диетата ни съдържа достатъчно количество здравословни мазнини. Всъщност нови доказателства показват, че преминаването към диета с високо съдържание на правилните мазнини може да бъде най-добрият хранителен навик за хора със затлъстяване на черния дроб.

Добрите хранителни навици и как помагат в борбата с коремните мазнини

Как да стопим мазнините от корема с храна

Хем сити, хем щастливи

В контролирано проучване са събрани данни от 165 човека на възраст между 18 и 78 години, които имат както диабет тип 2, така и неалкохолна мастна чернодробна болест. Изводите от въпросното изследване са представени на Международния чернодробен конгрес (ILC) през 2022 г. от Medscape.

По време на проучването 110 участници се придържат към диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини за период от шест месеца, докато 55 участници са на диета с ниско съдържание на мазнини. На всички е казано, че когато се хранят, целта им не е да отслабнат или да ограничат калориите си, а вместо това да ядат, докато се почувстват сити.

Снимка 580585

Източник: iStock

Участниците, които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, в крайна сметка получават 61% от калориите си от мазнини. Камила Далби Хансен, която е един от изследователите, уточнява, че под много мазнини, се разбира четвърт литър зехтин на ден.

Висок холестерол и пет храни, за които трябва да забравим, ако имаме такъв проблем

Без тези храни, ако имаме висок холестерол

Трябва да се внимава

Далби Хансен също отбеляза, че участниците "наистина трябваше да променят много начина си на мислене, защото им беше трудно да започнат да ядат толкова много мазнини, особено след като на всички ни е повтаряно от десетилетия, че това не е добро за здравето ни."

И въпреки, че винаги сме вярвали, че мазнините са нездравословни, учените, стоящи зад проучването, установяват, че в края на шестия месец диетата с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини "подобрява контрола на диабета и намалява мазнините в черния дроб. В допълнение хората от тази контролна група дори губят 5.8% от телесното си тегло."

Снимка 580584

Източник: iStock

"Стана ясно, че при проблеми със затлъстявано на черния дроб, това, което може да му помогне всъщност са полезните мазнини", заключва Далби Хенсън. 

В същото време Аманда Лейн, основател на Healthful Lane Nutrition, уточнява пред Eat This, Not That!, че въпреки че резултатите от проучването са метаболитно разбрани, важно е да се мисли как се прилагат в ежедневието.

Брайън Джонсън, Liver King и инфлуенсърът, който съветва да ядем суров черен дроб

Инфлуенсърът, който яде суров черен дроб и смята, че мъжете днес са разглезени

Брайън Джонсън нарича себе си Liver King и живее като предците ни

Може би затова Лейн казва, че когато става въпрос за добавяне на мазнини към собствената ни диета, трябва да имаме предвид факта, че "не всички мазнини са еднакви". Лейн обяснява, че "силно преработените мазнини като трансмазнини или дори наситени мазнини не са толкова здравословни за тялото, колкото ненаситените мазнини."

Снимка 580582

Източник: iStock

Когато става въпрос за идеални варианти за ненаситени мазнини, Лейн предлага да се доверим на авокадо, ядки, сьомга, маслини и зехтин.