Високите нива на холестерол са сериозен проблем и това не е новина. По-лошото е, че засягат все повече младите над 20 години и водят до куп здравословни проблеми. Като сърдечно-съдови заболявания, инсулт и ранна смърт.

Холестерол, моркови, фибри и как зеленчукът предпазва от сърдечни заболявания

Как да се предпазим от висок холестерол

Един зеленчук с повече ползи за здравето от очакваното

Затова е много важно да обърнем внимание на това с какво точно похапваме. Ето кои меса е добре да избягваме или поне да намалим, ако не искаме да имаме проблеми с високия холестерол. 

Бекон 

Снимка 580064

Източник: iStock

Независимо дали е на закуска заедно с яйца, увит около зеленчуци като аспержи, или сгушен в хамбургер, беконът често се промъква в много ястия. За съжаление обаче, той е много вреден за здравето ни. Общите калории от наситени мазнини в повечето продукти с бекон (около 27 калории на порция) са повече от калориите на протеина (около 22 калории на порция). 

Агнешко

Снимка 580067

Източник: iStock

Червеното месо често се използва взаимозаменяемо с думата "говеждо", но меса като агнешко и свинско също са червени меса, тъй като съдържат значително количество миоглобин, което ги кара да изглеждат червени. Повечето пържоли от агнешко филе осигуряват около 11 грама наситени мазнини на порция от 115 грама, докато пържолите от агнешка плешка съдържат около девет грама наситени мазнини на порция от 115 грама.

Червените меса трябва да се консумират не повече от веднъж седмично и помислете за по-нататъшно ограничаване на приема, ако холестеролът ни е извън диапазона или имаме фамилна анамнеза за висок холестерол или сърдечно-съдови заболявания.

Ребърца

Снимка 580066

Източник: iStock

Може да не е изненада, но и ребрата влизат в този списък. Макар и да са едни от любимите ни, те не са никак добри за холестерола ни. И телешките, и свинските ребра съдържат повече от 13 грама наситени мазнини на порция от 115 грама.

Ако сме поръчали ребра в ресторант, не е зле да си ги поделим с приятел и да наблегнем на зеленчуците. Приемът на фибри е свързан с по-добър контрол на холестерола, а зеленчуците съдържат няколко грама фибри на порция.

Холестерол, закуска и какво трябва да избягваме да ядем, ако имаме проблеми

Високият холестерол се познава още от закуската

Четири вредни навика, които трябва да избягваме

Наденички

Снимка 580065

Източник: iStock

Приемът на преработени меса, като колбаси, може да направи стабилизирането на нивата на холестерола още по-трудно. Трябва да имаме предвид, че повечето пушени колбаси съдържат шест грама наситени мазнини на порция от 57 грамма (и 350 до 500 милиграма натрий - не искаме да повишаваме и кръвното налягане!). Едно парче наденичка например включва пет грама наситени мазнини на порция от 57 грама. Затова имаме ли проблеми с холестерола, трябва да забравим за наденичките, колкото и да са вкусни. 

Важно е да опитаме да поддържаме приема на наситени мазнини под 10 % от общите калории (например, това означава до 22 грама наситени мазнини за някой, който следва диета с 2000 калории) и приемът на трансмазнини възможно най-рядък, съветват от Eat This Not That.