В ерата на социалните мрежи и инфлуенсърите всеки иска да бъде популярен във виртуалното пространство, да има милиони последователи и много рекламодатели.

Е, не всеки обаче може да го постигне, като хората се опитват да стават все по-изобретателни в опитите си да са различни и интересни. Същото важи и за Брайън Джонсън, който в интернет е по-познат като Liver King (ако трябва да го преведем, би звучало като Краля на черния дроб).

Той е на 45 години, има 1.5 милион последователи в Instagram и яде сурово месо. Или по-точно по около половин килограм суров животински черен дроб на ден, като към менюто му се включва и костен мозък. Според Liver King в днешно време мъжете са се размекнали и отдалечили много от предците си.

Самият той смята, че да живееш, доближавайки се до първобитните хора, е лекът, от който обществото има нужда. Ето защо, освен яденето на суров черен дроб, инфлуенсърът ходи бос и гол до кръста. Опитва се да прокара след последователите си и идеята да следват девет принципа: сън, храна, движение, защита, свързаност, студено, слънце, борба и връзка.

Liver King смята, че приоритет на всеки човек трябва да бъде да минава по поне 10 хиляди крачки на ден, да ходи бос, за да се свърже със земята и да си взима студен душ. Това, което той показва в социалните мрежи, е, че подлага тялото си на какви ли не неща.

От това да се потапя в ледена вода до това да дърпа тежести със зъбите си, за да заздрави и тренира всички възможни мускули. В интервю за GQ Джонсън казва, че освен черен дроб, яде и други животински органи, които повечето хора отбягват или изхвърлят. Като тестиси например.

Смята, че по този начин заздравява своите собствени, защото зеленчуците не могат да направят това. Макар и сега да прокламира живот, граничещ с първобитния, преди години е работел във фармацевтична компания. Именно тази работа му е помогнала и да спести пари, и да се запознае с бъдещата си съпруга.

Тя е била зъболекар, но в един момент и двама решават да спрат с всичко, което правят, и да основат собствен бизнес с хранителни добавки, които уж трябва да доближат хората до начина на живот на предците ни. И твърди, че физиката си дължи само на тренировки и начина си на хранене - нищо повече.

От BuzzFeed News решават да се свържат с Лиса Столман, която е диетолог, за да я попитат дали наистина е здравословно човек да се храни като Liver King. Краткият отговор е, че в дългосрочен план яденето на сурово месо не е никак добра идея.

Заради бактериите в него, разбира се. Черният дроб, който е толкова любим на Брайън Джонсън, също е опасно да се консумира суров. Столман казва, че повечето пестициди и хормони, които животните поемат, се натрупват именно в черния дроб. "С такъв начин на хранене ще увеличите риска от сърдечни заболявания и много видове рак, заради съдържанието на наситени мазнини."

Неоспорим факт е обаче, че Джонсън жъне успех в социалните мрежи. Той създава профилите си през август 2021 г., а с тях и тенденции. В TikTok например хаштагът #AncestralLiving е бил използван в едва едно видео, което е имало по-малко от 200 преглеждания, преди Liver King да се появи на хоризонта.

След това статистиката е съвсем различна, защото преглежданията с САЩ са близо 4 милиона. Оказва се обаче, че Джо Роугън не е от феновете на провъзгласилия се за крал на черния дроб 45-годишен инфлуенсър. В един от епизодите на подкаста си Роугън казва, че според него всичко това е трик.

Той смята, че Джонсън използва стероиди и какво ли още не, за да може тялото му да изглежда по този начин, пише LADbible. И Роугън не е единственият, който се съмнява в личността му, като има хора в социалните мрежи, които смятат, че Liver King е актьор, който играе роля, за да продава продукти.