Ако човек желае да намали коремните мазнини, едно от първите неща, които трябва да направи, е да установи лошите хранителни навици, допринесли за излишните му килограми. Но трябва да се опита да изгради и полезни такива, които със сигурност биха ускорили усилията му.

Тиквички, карфиол, гъби и кои са най-подходящите зеленчуци за отслабване

Зеленчуците, с които лесно да влезем във форма

Нискокалорични заместители с много ползи

Създаването на полезни навици обаче не е лесна задача по простата причина, че често забравяме да направим това, което сме си обещали. Затова специалистите и диетолозите предлагат човек да започне да използва готови реплики в определени ситуации, чрез които да задейства поведението, което иска да направи обичайно.

Например, ако сме на парти и домакинът попита дали искаме коктейл, нашата готова реплика винаги да бъде: "Ще започна с вода, моля." Или когато сервитьорът постави кошницата с хляб на масата в ресторанта, автоматично да заявим: "Не, благодаря, бихте ли я отнесли."

Ето още няколко препоръчани от експертите хранителни навици, които могат да ни бъдат в полза в борбата с мазнините по корема.

Добрите и лошите въглехидрати

Въпрос на навик е да се научим да предпочитаме висококачествени непреработени въглехидрати като боб, киноа, леща, нахут и печени сладки картофи вместо преработените, които се съдържат в гевреците, пицата, пастата и белия ориз.

Снимка 567147

Източник: iStock

Да се откажем от така вкусните тестени храни е трудно, затова "превключването" трябва да стане бавно. За целта в началото просто избираме едно хранене на ден, в което правим замяната.

Храна с мисъл

Това означава, че всеки път, в когато посегнем към пакета с бисквитки например, за да задоволим желанието си за лека закуска, да се замислим и дори да се спрем. Защото спокойно може да заменим бисквитките, чипса, шоколада и бонбоните си с шепа ядки или нарязани зеленчуци, потопени в хумус.

Снимка 567152

Източник: iStock

Това дава на тялото ни огромна почивка от постоянното преработване на въглехидрати, а същевременно спомага за изгаряне на вредните мазнини в областта на корема.

Водата, моят приятел

Изпиването на две чаши вода преди хранене със сигурност ще ни засити. Вероятно и по-малко ще се поддадем на изкушенията, които водят до преяждане. Водата действа като "хранителен глас на разума", по думите на диетолозите и помага за по-правилни решения относно храненето през целия ден.

50:50

Ако разделим ястието на две части и едната е от зеленчуци, то така със сигурност няма да ги пренебрегнем.

Снимка 567148

Източник: iStock

Защото това ще ни напомня да консумираме зеленчуците преди да посегнем към нещо друго - като хляба и останалите калорични храни.

Да задоволим желанието си за сладко с плодове

Ако имаме навика да посягаме към десерт след всяка вечеря, дори не е нужно да нарушаваме този навик. А просто малко да го променим.

Снимка 567149

Източник: iStock

И ако жадуваме за нещо сладко, по-добре да посегнем към плодовете. Захарта на плода ще задоволи желанието ни, при това по здравословен начин.

И още нещо важно, което добавят диетолозите - никога да не награждаваме себе си с храна. Човек често решава чрез храната да отпразнува нещо значимо или свое постижение. Всъщност "яденето като награда" не е отговор на глада, а приравняване на храната с щастието.

И тъй като съвсем естествено всички ние искаме да бъдем щастливи, това може да ни накара да се възнаградим със сладолед, кексче или други лакомства, които обаче са несъвместими с борбата ни срещу коремните мазнини, пише Eat This, Not That.