Пандемията от COVID-19 успя да промени редица аспекти от ежедневието ни. Една от най-пострадалите се оказа комуникацията с останалите, която вече носи не само удоволствие, но и притеснение от заразяване.

Затова и усилията на мнозина в последните месеци са насочени към открития, които до една или друга степен да ни върнат живота такъв, какъвто сме свикнали да бъде. Сред тях се нарежда и бившият инженер от Fiat Марио Палацети.

Преди 50 години италианецът създава ABS системата за автомобили, която спомага за намаляването на процента фатални катастрофи и се използва и до днес. А сега всички отново говорят за него благодарение на новото му изобретение.

Снимка 488261

Източник: Facebook / Javier Costas

Като 84-годишен пенсионер, Палацети попада в най-рисковата група. Но вместо да се затвори у дома и да се страхува от новия коронавирус, той открива как да му противодейства - с Biostopper.

Устройството с размера на електрическа кана създава малки въздушни течения, които имат за цел да спрат разпространението на микроскопичните частици, които изхвърляме през носа и устата, докато говорим. Така, поставено между двама души, дори на по-малка от два метра дистанция, то може да предотврати заразяване.

"Biostopper създава аеродинамично поле, благодарение на което дъхът ни, докато говорим, се връща обратно към нас", обяснява инженерът, цитиран от Reuters.

Палацети започва работа по устройството още преди два месеца. В момента в сътрудничество с Университета в Торино се извършват финални настройки и тестове. Тъй като продуктът все още не е патентован, неговият откривател не разкрива повече технически подробности за него.

Надява се обаче възможно най-скоро Biostopper да влезе от производство, а след това и в масова употреба най-вече в ресторанти, барове, училища и офиси. Най-вероятно това ще се случи в края на лятото.

Швеция, коронавирусът и какви са последствията от по-разхлабените мерки на страната за справяне с COVID-19

Резултатите от необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Положението не е никак розово

Инженерът пояснява, че няма амбицията Biostopper да убива вируса, а просто да намалява безопасната дистанция между хората, за едно по-нормално общуване. Все пак, не можем да му се доверим напълно, защото няма да успее да задържи всички частици, ако някой от събеседниците ни кихне...