Авокадото е едно от любимите ни здравословни похапвания и често му намираме място я в някоя салата, я върху тост или в друга рецепта. Но с наближаването на лятото е време да експериментираме и да пробваме да си направим... авокадо сладолед.
Може в първия момент да вдигнем вежди от почуда, но всъщност идеята не е нито толкова нетрадиционна, нито толкова необичайна на вкус, колкото може би предполагаме. Със своята маслена консистенция и ненатрапчив вкус, авокадото лесно се комбинира с различни съставки за постигане на разнообразни десерти.
Всъщност, сладоледът с авокадо далеч не е модерна приумица, защото се смята, че още през 20-те години на миналия век британският писател Съмърсет Моъм го е изобретил, вероятно съвсем случайно. А неговият прочит се отличава с добавения ром. След това този вид сладолед добива широка популярност и в Мексико, и в редица азиатски страни, припомня The Austin Chronicle.

Източник: iStock
Авокадото е супер основа и за десерти
Затова и събрахме няколко конкретни идеи как да си направим вкусното и полезно студено изкушение за топлите месеци, които вече нямаме търпение да изпробваме и сами.
Класически авокадо сладолед
Трябват ни няколко броя добре узряло авокадо. Обелваме, махаме костилката и слагаме в блендер. Добавяме малко сладкарска и малко заквасена сметана, за да добие кремообразна консистенция. Не забравяме и захар според предпочитанията ни, както и малко лимонов сок, който предпазва авокадото от почерняване. След това оставяме в хладилника да се замрази.
Може да добавим половин или един банан към авокадото за допълнителна сладост. А сладкарската сметана може да заменим с кокосово мляко за по-екзотичен вкус. При сервиране на авокадо сладоледа гарнираме с ядки по избор или с пресни плодове - манго, ягоди, ананас и банани са страхотен избор.
Бразилски авокадо сладолед
За него отново ни трябват два-три броя добре узряло авокадо. Слагаме ги в блендер и добавяме малко сок от лайм и пълномаслено прясно мляко, докато се получи кремообразна текстура. След това прецеждаме внимателно, за да премахнем останалите фини парченца.
Преместваме в купа и към сместа добавяме кондензирано мляко, заквасена сметана, екстракт от ванилия и шипка морска сол. Разбъркваме много добре с миксер или бъркалка за яйца, след което слагаме във фризера или използваме специална машина за сладолед.
Шоколадов авокадо сладолед
Тук, както се досещаме, разликата е в една съставка повече - какаото. Нуждаем се от два зрели плода, 1 чаша ядково или кокосово мляко, малко кленов сироп за подслаждане, половин чаша какао и една щипка сол. Ако обичаме по-тежък шоколадов вкус, може да добавим и малко разтопен шоколад. Освен вкусен, този десерт е и веган.