Сладоледът е любимо сладко изкушение по всяко време на годината, но, разбира се, през лятото си го позволяваме по-често. Въпреки че магазините и заведенията предлагат всевъзможни разновидности, домашно приготвеният сладолед ни дава възможност да си го направим съвсем по наш вкус. Освен това е предимство и че така знаем точно какви съставки има в него.
Някои от традиционните рецепти за домашен сладолед обаче могат да бъдат по-трудни и вреемки, отколкото ни се иска. А освен това някои от тях изискват и машина за сладолед, в каквато обаче не всеки би инвестирал.
За щастие, има начин да си приготвим този любим летен десерт в домашни условия, и то бързо и лесно. За да изпълним рецептата, не ни е нужно никакво специализирано оборудване, а само няколко съставки - сметана, кондензирано мляко, малко ванилия и щипка сол (по желание).
Източник: iStock
Започваме, като или ръчно с бъркалка, или с миксер, разбиваме две чаши течна сметана. И двата метода ще ни свършат работа, тъй като са ни нужни само няколко минути разбиване. След това добавяме 450 мл. (или около две чаши) подсладено кондензирано мляко, една чаена лъжичка ванилия и малко сол.
Смесваме всички съставки със силиконова шпатула, докато се превърнат с хомогенна смес. Следващата стъпка е да я пресипем във форма за хляб. Най-добре е да замразим домашния ни сладолед за поне осем часа, за да придобие възможно най-добра текстура, пише Tasting Table.
Преди да го поднесем, е препоръчително да го размразим за около 15 минути. Така ще можем да го загребем по-лесно и няма да е твърде леден за консумиране.
Накрая по желание можем да го гарнираме със сезонни плодове, парченца шоколад или натрошени ядки. Освен това сладоледът може да бъде чудесно допълнение и към други десерти, като пайове, кексове и още сладкиши.