Една от най-честите причини за смъртност в световен мащаб са сърдечните заболявания. А за да намалят риска от това, много хора трябва да приемат предписаните им лекарства за понижаване на холестерола и кръвното налягане.
Храната обаче може да бъде лек за много заболявания. Или поне да помогне за предотвратяване на развитието им. Разбира се, стига да избираме правилните храни.
Оказва се, че един от най-често подценяваните и пренебрегвани плодове (особено по нашите ширини) е и един от най-полезните за сърцето. Той е любим на кардиолога Сара Александър, която споделя за ползите му пред Eating Well.
Авокадото съдържа полезни за сърцето хранителни вещества
Авокадото съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които имат благоприятен ефект за сърцето. Забележителна е ролята на калия - той помага за понижаване на кръвното налягане, като противодейства и намалява ефектите негативните ефекти на натрия. Освен това този плод е пълен и с антиоксиданти. Сред тях са каротеноидите и витамин Е, които помагат за защита на кръвоносните съдове, понижават "лошия" LDL холестерол и подкрепят цялостното здраве на съдовете.

Източник: iStock
Авокадото е често пренебрегван, но особено полезен за сърцето плод
Авокадото е богато на полезни мазнини
Авокадото е богато на полезни за сърцето полиненаситени и мононенаситени мазнини. В изследвания е доказано, че те могат да помогнат за понижаване на нивата на "лошия" LDL холестерол. А според други проучвания консумацията на авокадо е свързана с по-малко сърдечни заболявания, включително съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.
Авокадото е добър източник на фибри
Авокадото е толкова добър източник на фибри, че само чрез половината от плода си набавяме близо седем грама. А това е една четвърт от препоръчителния дневен прием от 28 грама. Трябва да отбележим също, че около половината са разтворими фибри, които понижават холестерола. А освен това консумацията на достатъчно фибри като цяло помага за регулиране на кръвното налягане.
Авокадото съдържа растителни стероли, понижаващи холестерола
Всъщност, авокадото е плодът, който съдържа най-много растителни стероли - съединения, които имат понижаващо холестерола въздействие. Те действат като "щитове" и помагат за блокирането на неговата абсорбция. Тези съединения са особено ефективни и могат да понижат LDL холестерола с приблизително 10%. А както добре знаем, понижаването му е свързано и с по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.