Салатата присъства ежедневно в менюто на всеки човек, за когото здравословното хранене е приоритет. Но колкото и да е полезна, тя често е определяна като скучна и незасищаща храна.

Какво точно има в прочутата салата с риба тон на Матю Маконъхи

Какво точно има в прочутата салата с риба тон на Матю Маконъхи

Рецептата му стана много популярна

За щастие, салатите търпят разнообразни модификации, така че хем да бъдат изцяло по наш вкус, хем да укротят напълно глада ни. Ето шест начина, с които да направим салатата по-засищаща.

Богатата основа е задължителна

Повечето хора залагат на маруля или айсберг за основа на салатата. Но особено подходящи са също кейл, спанак и/или рукола. Те съдържат много повече антиоксиданти, фибри и минерали, включително желязо, а и са по-засищащи. Затова си заслужава да сложим по-голямо количество от тях.

Снимка 699347

Източник: iStock

Можем да направим микс от зеленолистни зеленчуци или пък да изберем само един вид за основа. И в никакъв случай не бихме сбъркали, ако сложим по-щедро количество.

Ключът е в разнообразието от зеленчуци (защо не и плодове)

Като добавяме по няколко различни зеленчука (и/или плодове) във всяка салата, която правим, хем винаги се получава различна на вкус и текстура, хем си набавяме разнообразни витамини и други необходими хранителни вещества.

Снимка 699348

Източник: iStock

А за да усвоим по-добре желязото, може да добавим богати на витамин С зеленчуци и/или плодове, като чушки, броколи, ягоди или портокал.

Правилният вид източник на протеин

Протеините са ключов елемент, който прави всяко ястие по-засищащо. И салатата не е изключение. Сирената и ядките могат да бъдат чудесна добавка към нея, но освен на протеини, са също и с високо съдържание на мазнини.

Снимка 699357

Източник: iStock

Ако следваме по-нискокалорична диета, е доста по-подходящо да заложим на тофу, нахут, леща, черен боб, риба тон или пилешко месо.

И все пак, мазнините са важни

Както всяко друго нещо, в умерени количества мазнините също не биха ни навредили. Разбира се, стига да идват от продукти като ядки, семена, сирене или авокадо.

Снимка 699359

Източник: iStock

Те ще направят салатата по-засищаща, а и не бива да забравяме, че мазнините също така подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини като A, D, E и K. И не на последно място, мазнината и богатите на мазнини продукти обогатяват вкуса на салатата.

Разнообразието от съставки с различни текстури също не е излишно

Тук става въпрос за добавки като крутоните, които освен в крем супи вървят чудесно и в доста салати. Макар и изкушаващо хрупкави, те не са непременно здравословни, но ако сме по-пестеливи с тях, а и салатата ни цялостно е добре балансирана, не биха навредили.

Снимка 699361

Източник: iStock

В случай че все пак държим на възможно най-здравословния избор, чудесен вариант са също зърната от нар, къпини и резенчета ябълка.

6 вкусни начина да разнообразим всяка скучна салата

6 вкусни начина да разнообразим всяка скучна салата

Ето как салатата никога да не ни омръзва

Свеж дресинг за разкош

Когато е богата на хубави съставки, разнообразни по текстура, една салата няма как да не е интересна, вкусна и засищаща. А свежият дресинг е необходимият завършващ щрих. Разбира се, за предпочитане е да не прибягваме до купешки, а да си го приготвим сами.

Снимка 699358

Източник: iStock

Може да комбинираме авокадо и лайм, да използваме сока от лимон или ако сме привърженици на класиката, маслиновото масло и оцетът са напълно достатъчни, пише Self.