Салатата присъства ежедневно в менюто на всеки човек, за когото здравословното хранене е приоритет. Но колкото и да е полезна, тя често е определяна като скучна и незасищаща храна.
За щастие, салатите търпят разнообразни модификации, така че хем да бъдат изцяло по наш вкус, хем да укротят напълно глада ни. Ето шест начина, с които да направим салатата по-засищаща.
Богатата основа е задължителна
Повечето хора залагат на маруля или айсберг за основа на салатата. Но особено подходящи са също кейл, спанак и/или рукола. Те съдържат много повече антиоксиданти, фибри и минерали, включително желязо, а и са по-засищащи. Затова си заслужава да сложим по-голямо количество от тях.
Източник: iStock
Можем да направим микс от зеленолистни зеленчуци или пък да изберем само един вид за основа. И в никакъв случай не бихме сбъркали, ако сложим по-щедро количество.
Ключът е в разнообразието от зеленчуци (защо не и плодове)
Като добавяме по няколко различни зеленчука (и/или плодове) във всяка салата, която правим, хем винаги се получава различна на вкус и текстура, хем си набавяме разнообразни витамини и други необходими хранителни вещества.
Източник: iStock
А за да усвоим по-добре желязото, може да добавим богати на витамин С зеленчуци и/или плодове, като чушки, броколи, ягоди или портокал.
Правилният вид източник на протеин
Протеините са ключов елемент, който прави всяко ястие по-засищащо. И салатата не е изключение. Сирената и ядките могат да бъдат чудесна добавка към нея, но освен на протеини, са също и с високо съдържание на мазнини.
Източник: iStock
Ако следваме по-нискокалорична диета, е доста по-подходящо да заложим на тофу, нахут, леща, черен боб, риба тон или пилешко месо.
И все пак, мазнините са важни
Както всяко друго нещо, в умерени количества мазнините също не биха ни навредили. Разбира се, стига да идват от продукти като ядки, семена, сирене или авокадо.
Източник: iStock
Те ще направят салатата по-засищаща, а и не бива да забравяме, че мазнините също така подпомагат усвояването на мастноразтворимите витамини като A, D, E и K. И не на последно място, мазнината и богатите на мазнини продукти обогатяват вкуса на салатата.
Разнообразието от съставки с различни текстури също не е излишно
Тук става въпрос за добавки като крутоните, които освен в крем супи вървят чудесно и в доста салати. Макар и изкушаващо хрупкави, те не са непременно здравословни, но ако сме по-пестеливи с тях, а и салатата ни цялостно е добре балансирана, не биха навредили.
Източник: iStock
В случай че все пак държим на възможно най-здравословния избор, чудесен вариант са също зърната от нар, къпини и резенчета ябълка.
Свеж дресинг за разкош
Когато е богата на хубави съставки, разнообразни по текстура, една салата няма как да не е интересна, вкусна и засищаща. А свежият дресинг е необходимият завършващ щрих. Разбира се, за предпочитане е да не прибягваме до купешки, а да си го приготвим сами.
Източник: iStock
Може да комбинираме авокадо и лайм, да използваме сока от лимон или ако сме привърженици на класиката, маслиновото масло и оцетът са напълно достатъчни, пише Self.