Както всички добре знаем, в основата на здравословното хранене стои всекидневната консумация на плодове и зеленчуци. И за щастие тази задача е по-лесна през лятото - сезонът, който изобилства от свежи и вкусни плодове и зеленчуци.
Разбира се, в най-горещото време и салатата присъства в менюто ни, тъй като е леко ястие и се приготвя бързо и лесно. Когато обаче наблягаме на едно и също ядене, то често ни омръзва, така може да стане и със салатите. За щастие те търпят всякакви вариации и лесно могат да се превърнат от скучно в едно наистина апетитно ястие.
Ето шест вкусни начина, с които да разнообразим всяка скучна салата.
Сготвени зеленчуци
Включването на сготвени зеленчуци, независимо дали сотирани, печени или варени, прави салатата хем по-богата, хем по-засищаща.
Източник: iStock
През лятото можем да добавим царевица и/или патладжан, а когато наближи есента - брюкселско зеле, сладки картофи и карфиол. През пролетта пък можем да заложим на аспержи и грах.
Свежи подправки
Често от подправките винаги слагаме по-пестеливо, но не било грешка, ако сложим по-щедро количество следващия път. Те ще направят салата с доста по-характерен вкус.
Източник: iStock
Магданоз, копър, босилек, мента, кориандър - възможностите са също толкова много, колкото и богат може да стане вкусът на салатата ни.
Ферментирали, мариновани и консервирани продукти
Те също имат доста отличителен вкус, но това не бива да ни спира да ги добавяме по-смело в салатата си. За маслините се сещаме често, но за сметка на това пренебрегваме възможности като маринован лук и артишок, пеперончини, печени червени чушки от буркан или нахут от консерва.
Източник: iStock
Така любимото на всички българи кисело зеле също е прекрасно в салата - не единствено самостоятелно. Както, разбира се, и киселите краставички.
Плодове
Пресни или сушени - плодовете могат да бъдат част от всяка салата. Нарязани свежи круши или ябълки придават хрупкавост, а цитрусите и гроздето - приятен сладко-кисел вкус.
Източник: iStock
Ако предпочитаме да добавим изненадваща сладост пък, можем да заложим на червени боровинки, стафиди, фурми или смокини.
Ядки или натрошени хрупкави тестени изделия
Крутоните често присъстват в крем супите и ги допълват чудесно, но същото могат да направят и в салатите. Вариант е да добавим и друг вид тестени хрупкави парченца, като натрошен тортила чипс например.
Източник: iStock
В случай че пък държим салата ни да е изцяло здравословна, по-подходящ избор са ядките, като орехи, бадеми, шамфъстък и кашу. Слънчогледовите и тиквените семки са също чудесен вариант, пише Eating Well.
Необичайният дресинг
Традиционалистите сигурно предпочитат безпогрешното овкусяване с маслиново масло и оцет.
Източник: iStock
И макар да е по-нестандартна идея, добавянето на фъстъчено масло или някой от видовете тахан, може изцяло да преобърне представите ни за комбинирането на вкусове.