Кое ястие бихме могли да хапваке като лека закуска, предястие или основно? Което също така е еднакво вкусно както топло, така и студено? Освен това става за деца, но и за мезе към алкохол? И освен това изисква три най-обикновени съставки?

3 вида песто, които не са с босилек

3 вида песто, които не са с босилек

А с кориандър, фенел и левурда

Звучи като задача без отговор, ако не сме чували - и пробвали - испанската тортиля. Да не се бърка с тортиля чипс. Това вековно ястия от Испания се нарича още tortilla española или tortilla de patatas.

И макар да се прави само от картофи, яйца и лук, изисква малко техника, за да се получи кулинарен шедьовър.

Необходими продукти:

8 големи яйца

700 г картофи, обелени и нарязани на тънки резени

350 г жълт лук, нарязан на тънки полумесеци

475 мл висококачествен екстра върджин зехтин

Сол на вкус

1 чаша айоли за сервиране

Просто, но ефектно ястие

Източник: iStock

Просто, но ефектно ястие

Начин на приготвяне

  • В голяма купа разбиваме яйцата с щипка сол, докато станат пухкави и се образува пяна.
  • В тиган с диаметър 25 см загряваме зехтина, след което добавяме картофите и лука. Готвим на умерен огън около 25 минути, докато зеленчуците омекнат.
  • Прецеждаме сместа от излишната мазнина и запазваме зехтина.
  • Посоляваме зеленчуците, смесваме ги с яйцата и оставяме да престои пет минути.
  • Почистваме тигана, добавяме част от запазения зехтин и вътре изсипваме яйчено-зеленчуковата смес. Готвим между 3 и 6 минути, като оформяме с шпатула кръгла форма.
  • Обръщаме тортилята върху чиния и връщаме обратно в тигана, за да добие и другата страна златист цвят.
  • Изваждаме и оставяме да почине поне пет минути преди сервиране.
Бихме добавили прясна салата към тортилята

Източник: iStock

Бихме добавили прясна салата към тортилята

Съвети за сервиране

Нарязваме на парчета като торта за основно ястие или на кубчета за хапки. Може да се яде както топла, така и студена. Върви чудесно със свежа салата или със сос айоли, според Serious Eats.