Кое ястие бихме могли да хапваке като лека закуска, предястие или основно? Което също така е еднакво вкусно както топло, така и студено? Освен това става за деца, но и за мезе към алкохол? И освен това изисква три най-обикновени съставки?
Звучи като задача без отговор, ако не сме чували - и пробвали - испанската тортиля. Да не се бърка с тортиля чипс. Това вековно ястия от Испания се нарича още tortilla española или tortilla de patatas.
И макар да се прави само от картофи, яйца и лук, изисква малко техника, за да се получи кулинарен шедьовър.
Необходими продукти:
8 големи яйца
700 г картофи, обелени и нарязани на тънки резени
350 г жълт лук, нарязан на тънки полумесеци
475 мл висококачествен екстра върджин зехтин
Сол на вкус
1 чаша айоли за сервиране

Източник: iStock
Просто, но ефектно ястие
Начин на приготвяне
- В голяма купа разбиваме яйцата с щипка сол, докато станат пухкави и се образува пяна.
- В тиган с диаметър 25 см загряваме зехтина, след което добавяме картофите и лука. Готвим на умерен огън около 25 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Прецеждаме сместа от излишната мазнина и запазваме зехтина.
- Посоляваме зеленчуците, смесваме ги с яйцата и оставяме да престои пет минути.
- Почистваме тигана, добавяме част от запазения зехтин и вътре изсипваме яйчено-зеленчуковата смес. Готвим между 3 и 6 минути, като оформяме с шпатула кръгла форма.
- Обръщаме тортилята върху чиния и връщаме обратно в тигана, за да добие и другата страна златист цвят.
- Изваждаме и оставяме да почине поне пет минути преди сервиране.

Източник: iStock
Бихме добавили прясна салата към тортилята
Съвети за сервиране
Нарязваме на парчета като торта за основно ястие или на кубчета за хапки. Може да се яде както топла, така и студена. Върви чудесно със свежа салата или със сос айоли, според Serious Eats.