Скачането на въже може да изглежда като спорт за ученички, но всъщност дори професионалните боксьори го правят. С него те тренират сила и баланс, а ползите да правим това аеробно упражнение не са само тези.

Тренировки с тежести, фитнес и защо да комбинираме силови упражения с кардио

Каква е най-добрата тренировка

Защо да комбинираме тежести и кардио

То е отличен вариант за всеки, който иска да разнообрази или подобри тренировъчния си режим, като все пак е важно да уточним, че хора, които имат проблеми с краката, глезените, гърба или коленете, е добре да са по-внимателни.

Освен това, ако сме водили по-заседнал начин на живот през последните месеци, би било по-разумно преди да хванем въжето, да започнем с не толкова натоварващо кардио. След като вече имаме подготовка, може да включим скачането на въже към тренировката си. Ето и десет причини да го направим, подбрани от Women's Health.

Подобрява здравето на костите

Скачането на въже е страхотно упражнение за поддържане на плътността на костите в зряла възраст, но върху младите може да има още по-голямо въздействие, защото също и подпомага развитието на костите.

Снимка 632885

Източник: iStock

Здравните експерти припомнят, че след двадесетгодишна възраст е много по-трудно да се увеличи плътността на костите. Затова няма какво да чакаме - колкото по-бързо започнем със скачането на въже, толкова по-добре. В същото време то е препоръчително и за жени след менопауза, които често са засегнати от остеопороза.

Може да помогне за предпазване от наранявания

Колкото по-здрава е костта, толкова по-трудно е да се счупи тя. И тъй като скачането на въже укрепва костите, би било по-малко вероятно да се нараним. То е чудесен начин за изграждане на стабилност и подвижност на глезените и помага да предотвратим развитието на остеопороза.

Полезно е за сърдечно-съдовата система

Скачането на въже е с по-висока интензивност в сравнение с други кардио тренировки, джогинг, колоездене или ходене.

Снимка 632891

Източник: iStock

И именно по-високото натоварване е полезно за сърцето и белите дробове и може да ни помогне за поддържането на нормално тегло и кръвно налягане, както и за предпазване от диабет и някои видове рак.

Подобрява координацията и баланса

Скачането на въже изисква фокусиране и осъзнаване на тялото. Това помага за подобряване на координацията и баланса на цялото ни тяло. Единствено на по-некоординираните хора би им било предизвикателно в началото, но те могат да започнат с по-бавно темпо докато свикнат.

Помага да си създадем ритъм

Скачането на въже може да е с по-бавно или бързо темпо, а с практиката идва и увереността да забързаме темпото. Опитът ни позволява да си зададем ритъм и да се предизвикваме с кръстосване на въжето например или с включването на клякания при скоковете.

Оформя прасците

Ако ни се иска да имаме по-оформени прасци, именно скачането на въже е упражнението за нас. То помага за изграждането на мускула и подобрява еластичността на сухожилията.

Снимка 632892

Източник: iStock

Гори много калории

С между 667 и 990 изгорени калории на час, скачането на въже се нарежда сред едно от най-ефективните упражнения. Дори и с тичане не бихме могли да изразходим толкова много.

Укрепва раменете

Въпреки че скачането на въже се фокусира върху корема и долната част на тялото, то има ползи и за раменете - прави ги по-силни и повишава подвижността им.

Снимка 632893

Източник: iStock

Може да се разнообразява и надгражда

След като свикнем със скачането на обикновено въже, може да надградим нивото си като разнообразим с въже с тежести например. Така ще укрепим и тонизираме повече горната част на тялото и като цяло ще изгорим повече калории.

Кое да тренираме първо - кардио или тежести

Кое да тренираме първо - кардио или тежести

И защо е от важно значение

Удобно е

Едно от най-хубавите неща на скачането на въже е, че можем да го правим навсякъде - както на закрито, така и на открито. Стига да имаме въже, разбира се. А то е лесно преносимо и се побира и в раници и сакове с по-малки размери.