Ходенето по въже е толкова трудно за изпълнение, колкото и впечатляващо изглежда отстрани. А един от най-добрите в тази дисциплина в света безспорно е естонецът Ян Роозе. Той неведнъж приковава погледите на всички с екстремни изпълнения в различни точки на света. Точно както направи и сега - този пък в Истанбул.

Филип Пети - французинът, който на 73 години все още ходи по въже

Французинът, който на 73 години все още ходи по въже

Прекосил е дори на височината между Кулите близнаци

Поредното предизвикателство, с което атлетът и каскадьор предизвика възможностите си и демонстрира смелост, е преминаването от азиатската към европейската част от турския мегаполис. Направи го по опънато въже с дължина 1047 метра на 165 метра височина над Босфорския мост. Това му отне 47 минути и го направи първият, който минава между двата континента на подобна надморска височина.

От Министерството на транспорта и инфраструктурата на южната ни съседка дават допълнителна информация, че въжето, по което е преминал Ян Роозе, тежи няколкостотин килограма, а напрежението се променя от вятъра. В средата му има провисване от 35-40 метра, което да позволява огъването му и по-лесното преминаване.

А преди естонецът да стъпи на него, са проведени редица проверки за безопасността. Разбира се, той има и обезопасително въже, без което приключението му би приличало по-скоро на опит за самоубийство, предава Hurriyet Daily News.

Вчера, часове след като Ян Роозе записа името си в историята, той публикува в социалните мрежи няколко видеа с екстремното преминаване между Азия и Европа. И, признаваме си, настръхваме само като го гледаме. Ходенето по въже става още по-сложна задача заради неблагоприятните метеорологични условия, които обаче не се оказаха достатъчно голяма пречка, за да го накарат да се откаже.

В едно от тях акробатът споделя, че най-разсейващо му е действал не вятърът, а хиляди коли, преминаващи по моста, както и силният шум от движението им. Заради всички тези фактори винаги му е по-трудно да ходи по въже в населени места, отколкото някъде на спокойно сред природата.

Ник Валенда - акробатът, който ходи по въже над активен вулкан

Да се разхождаш над активен вулкан

Акробатът Ник Валенда - на 550 метра над езеротo от лава

Но ето че вече има и това постижение в актива си. И със сигурност си е заслужавало, най-вече заради възможността да види стария и новия град на Истанбул от толкова голяма височина. Сега сме в очакване на следващото предизвикателство, което ще предприеме, след като преди година премина 3.6 км по въже между Сицилия и континентална Италия.