81-ият филмов фестивал във Венеция вече е факт и е готов да поднесе истински празник за любителите на киното, включително нови филми от известни режисьори и не по-малко известни актьори.

Днес, 28 август, се дава началото на кинофестивала в прочутия италиански град, който всяка година събира звезди от киното, за да представят новите си филми. И тъй като фестивалът ще продължа чак до 7 септември, ето ги и 10-те филма, за които всички говорят.

 "Жокера: Лудост за двама"

"Жокера: Лудост за двама" едва ли се нуждае от фестивалния шум. Първият филм направи над един милиард долара и беше номиниран за 11 Оскара. Но директорът на филмовия фестивал във Венеция Алберто Барбера казва пред Deadline, че настоящият е напълно различен от първия - дистопичен мюзикъл, който е "един от най-смелите и креативни филми в новото американско кино" и "утвърждава Тод Филипс като един от най-креативните режисьори, работещи в момента". 

Хаос и изпепеляваща любов в трейлъра на "Жокера: Лудост за двама" с Хоакин Финикс и Лейди Гага

Хаос и изпепеляваща любов в трейлъра на "Жокера: Лудост за двама" с Хоакин Финикс и Лейди Гага

Очертава се да бъде повече от интересно

Maria

Чилийският режисьор Пабло Лараин не е за пренебрегване, когато прави филм за известна жена с трагичен разказ ("Спенсър", "Джаки"). Този път той си партнира със сценариста Стивън Найт (Peaky Blinders) и Анджелина Джоли, за да върнат живота на оперната певица Мария Калас в Maria. 

Сопраното имаше постоянно място в таблоидите, може би най-вече заради аферата си с Аристотел Онасис, който в крайна сметка я напуска заради друга от трагичните жени на Лараин - Жаклин Кенеди. Калас умира през 1977 г. на 53 години, но остава един от най-продаваните изпълнители на класическа музика, разказва AP.

Анджелина Джоли като Мария Калас в Maria - първи снимки на актрисата като оперната певица

Анджелина Джоли е неузнаваема като Мария Калас

Ето какво знаем за Maria

Queer

Снимка 655481

Източник: GettyImages

Лука Гуаданино се завръща във Венеция с Queer - адаптация на романа на Уилям С. Бъроуз, с участието на Даниел Крейг. Смятан за почти автобиографичен, той проследява зависимия от наркотиците Уилям Лий в Мексико Сити през 40-те години на миналия век. Там той е раздиран от собствените си вътрешни демони, както и от неосъществимата си любов към Юджийн Алертън - американски военен от Флорида.

Queer е писан през 1953 г., но излиза чак през 1985 г., когато Бъроуз - най-известен с романа си "Голият обяд", е готов открито да заяви, че е хомосексуален и че е имал хероинова зависимост.

Даниел Крейг, Лука Гуаданино и включването на актьора в екранизацията по Queer на Уилям Бъроуз

Неочакваните прояви на Даниел Крейг

Актьорът все повече ни изненадва

The Room Next Door

Англоезичният дебют на Педро Алмодовар е с Джулиан Мур и Тилда Суинтън в главните роли. Дори не се нуждаем от описание, за да се развълнуваме от тази новина, което вероятно е добре, защото подробностите са неясни.

Алмодовар казва само, че става въпрос за несъвършена майка и негодуваща дъщеря, които са отчуждени поради "дълбоко недоразумение". Освен че се занимава с теми като война, смърт, приятелство и сексуално удоволствие, Алмодовар казва, че "говори и за удоволствието да се събудиш с птици, носещи нов ден в къща, построена в природен резерват в Нова Англия". 

Емоционалната драма на Джулиан Мур и Тилда Сунтън в The Room Next Door

Емоционалната драма на Джулиан Мур и Тилда Сунтън в The Room Next Door

Първи тийзър на новия филм на Алмодовар

Babygirl

Нидерландската режисьорка Халина Рейн направи изключително забавния "Убийствена игра", така че сме особено любопитни какво ще покаже в Babygirl. Еротичният трилър е с участието на Никол Кидман (която преди 25 години идва във Венеция с "Широко затворени очи") като влиятелен изпълнителен директор, който започва афера с по-млад стажант, изигран от Харис Дикинсън ("Триъгълник на тъгата", "Железният нокът").  В ролята на съпруга ѝ - театрален директор, пък е Антонио Бандерас.

Никол Кидман и Антонио Бандерас в еротичния трилър Babygirl - един от най-горещите филми на годината

Никол Кидман и Антонио Бандерас в еротичния трилър Babygirl - един от най-горещите филми на годината

Сексуални фантазии и желания в най-разобличаващата роля на актрисата досега

The Brutalist

Тази драма от три часа и половина от режисьора Брейди Корбет проследява архитекта Ласло Тот (Ейдриън Броуди) и съпругата му Ержебет (Фелисити Джоунс) на дълго пътуване, докато те бягат от Европа след Втората световна война и се опитват да заживеят в Америка. Там Тот среща индустриалеца Харисън Лий Ван Бюрен (Гай Пиърс), който му възлага да проектира модернистичен паметник, променящ живота им.

Джо Алвин и Ейдриън Броуди играят заедно в драмата The Brutalist

Първата роля на Джо Алвин след раздялата с Тейлър Суифт

Какво знаем за The Brutalist

April

Вторият филм на грузинския режисьор Деа Кулумбегасвили е за Нина - акушер-гинеколог, работеща в провинциална Грузия, която въпреки законите на страната, извършва и аборти. Когато новородено умира под грижите й, разследване подклажда слухове за нейния морал и професионализъм.

Три години след като драмата за абортите Happening грабна голямата награда във Венеция, се говори, че това ще бъде един от пробивите. Дебютът на Кулумбегасвили е Beginning и разказва за бомбардирането на църква на Свидетелите на Йехова. Филмът нашумява покрай кино фестивалите през 2020 г.

The Order

Джуд Лоу продуцира и играе главната роля в този криминален трилър, развиващ се през 80-те години на миналия век. Историята разказва за група бели расисти, за която агентът от ФБР, изигран от Лоу, подозира, че е свързана с поредица от престъпления в северозападната част на Тихия океан. Никълъс Холт играе харизматичния лидер на групата във филма, режисиран от Джъстин Кързел.

Harvest

Режисьорката Атина Рейчъл Цангари се завръща в основната надпревара с Harvest, адаптация на романа на Джим Крейс. Действието се развива в средновековно английско село, където местните жители използват трима новодошли като изкупителни жертви за икономически сътресения. 

Кейт Бланшет, Disclaimer и сериалът на Алфонсо Куарон за Apple +

Тайната на Кейт Бланшет

Какво да очакваме от нов сериал с нейно участие

"Вълци единаци"

Филмът събира Брад Пит и Джордж Клуни заедно на екран за първи път от 16 години. Последно Пит и Клуни си партнираха в "Изгори след прочитане" (2008 г.). Поддържащият актьорски състав включва стария приятел на Клуни Ричард Кайнд. Във "Вълци единаци" Пит и Клуни влизат в ролите на двама мистериозни мъже, чиято работа е да правят това, което никой друг не иска и не може - да се отървават от трупове и неудобни доказателства.

Guardian припомня сюжетната линия, че по стечение на обстоятелствата обаче се оказват въвлечени в едно "почистване", което ще ги извади от комфортната им зона. Ще им се наложи да работят в екип, за да разберат какво се случва и кой се опитва да ги прецака.

Вълнуващи новини за "Вълци единаци” - новият филм с Брад Пит и Джордж Клуни

Вълнуващи новини за "Вълци единаци” - новият филм с Брад Пит и Джордж Клуни

Двамата актьори са очаквано добра комбинация

Disclaimer (като бонус предложение)

Това не е филм, но тази поредица, която идва в AppleTV+ на 11 октомври, е на Алфонсо Куарон, който е сценарист и режисьор на психологическия трилър от седем епизода с участието на Кейт Бланшет и Кевин Клайн. Бланшет играе журналистка, която открива, че е герой в роман, който разкрива нейната мрачна тайна.

Цялата програма на филмовия фестивал във Венеция по дни и часове може да видим тук.