На 28 август официално бе дадено началото на 81-ото издание на филмовия фестивал във Венеция. Преди по червения килим да минат звезди като Джордж Клуни и Брад Пит, Хоакин Финикс и Лейди Гага, както и Анджелина Джоли, за да представят новите си филми, първата премиера, която откри събитието, бе тази на "Бийтълджус Бийтълджус".

Моника Белучи в неочаквана светлина в новия филм на гаджето си Тим Бъртън

Моника Белучи в неочаквана светлина в новия филм на гаджето си Тим Бъртън

Новият трейлър на "Бийтълджус Бийтълджус" е обещаващ

За продължението на хорър комедията си от 1988 г. режисьорът Тим Бъртън отново се събра с основния актьорски състав - Майкъл Кийтън, Катрин О'Хара, Уинона Райдър и Джена Ортега. Освен младата актриса, която стана популярна с участието си в Wednesday, нови попълнения в предстоящия филм са също Джъстин Теру, Уилем Дефо и Моника Белучи.

"Нямам намерение да правя голямо продължение за пари", издава Тим Бъртън няколко часа преди премиерата на "Бийтълджус Бийтълджус". И допълва: "Исках да го направя по много лични причини."

Джена Ортега и Уинона Райдър

Източник: GettyImages

Джена Ортега и Уинона Райдър

Сред причините да се реши на продължението, е разочарованието на режисьора от филмовата индустрия през последните няколко години.

"Разбрах, че ако ще направя нещо отново, просто исках да го направя от сърцето си. Нещо, което исках да направя. Малко като героинята Лидия. Понякога в живота ви идва завой, тръгвате по различен път. Изгубих се малко", допълва още Тим Бъртън.

Тим Бъртън и Моника Белучи

Източник: GettyImages

Тим Бъртън и Моника Белучи

"Бийтълджус Бийтълджус" излиза 36 години след като зрителите за първи път се запознават с историята на семейство Дийц. Въпреки че оригиналният филм става хит и се превръща в десетия най-касов филм за 1988 г., режисьорът споделя, че така и не е разбрал как е постигнал такъв успех. Дори издава, че не е гледал първия филм, преди да започне работа по продължението. Но помни атмосферата му достатъчно добре.

Макар и старият "Бийтълджус" да е бил доста успешен, Тим Бъртън не предвижда втората част да бъде особено високо оценена от критиците.

"Няма да спечели никакви награди на Академията за специални ефекти. Няма значение. Това е част от ДНК-то на проекта", казва през смях режисьорът, цитиран от Associated Press.

До премиерата на "Бийтълджус Бийтълджус" у нас остава съвсем малко. Филмът тръгва по кината от 6 септември.

Екипът на "Бийтълджус Бийтълджус"

Източник: GettyImages

Екипът на "Бийтълджус Бийтълджус"

Освен представянето на новия проект на Тим Бъртън заедно със звездния му актьорски състав, акцент в първия ден от откриването на филмовия фестивал във Венеция бе и връчването на Златен лъв.

Наградата за цялостен принос получи Сигорни Уийвър, която не скри емоцията си от сцената на Sala Grande в Лидо. Трикратно номинираната за Оскар актриса благодари на организаторите на фестивала и допълни: "Не мога да повярвам, че съм тук".

Сигорни Уийвър с наградата Златен лъв

Източник: GettyImages

Сигорни Уийвър с наградата Златен лъв

Сигорни Уийвър получи видео поздравление от режисьора Джеймс Камерън, с когото работи заедно по филма "Пришълците" от 1986 г. Именно участието ѝ в него ѝ носи първата номинация за Оскар. Сред другите по-популярни роли на актрисата са във филмите "Ловци на духове", "Горили в мъглата" и "Работещо момиче".

Венеция 2024: филмите, които всички искат да гледат

Венеция 2024: филмите, които всички искат да гледат

10 +1 филма, които привлякоха вниманието (не само нашето)

Спечелването на Златен лъв прави Сигорни Уийвър едва третата американска актриса, получавала наградата за цялостно творчество от фестивала във Венеция, след Джейн Фонда и Джейми Лий Къртис, пише Deadline.