В малко румънско село възрастна жена, без да знае, пази скрито съкровище в продължение на десетилетия. Това, което тя използва като обикновен стопер на вратата, се оказа 3.5-килограмов кехлибар, който сега се оценява на около 1 милион евро.

Джим Арингтън - най-възрастният културист на планетата, определен от Рекордите на Гинес

90-годишният културист, който почти десетилетие държи Рекорд на Гинес

Как Джим Арингтън поддържа здрав дух и здраво тяло

Този кехлибар, който е един от най-големите откривани някога, е намерен в поточе, откъдето жената го взима, за да подбира вратата си да не се затваря. Според местната медия El Pais истинската стойност на самородното късче е разкрита от Даниел Костаче, директор на провинциалния музей на Бузау. Впоследствие кехлибарът е изпратен в Историческия музей в Краков, Полша, където експерти потвърждават, че е на възраст между 38.5 и 70 милиона години.

За съжаление, жената, която открива скъпоценния камък в местната река, почива през 1991 г. След смъртта й роднина запазва камъка, като в крайна сметка решава да го изследва, защото му се струва доста интересен. След като разбира, че е ценен, без да знае точно колко, го продава на румънското правителство, където експерти потвърждават истинската му стойност.

Даниел Костаче подчертава, че "откритието му представлява голямо значение както на научно, така и на музейно ниво". Междувременно семейството на жената разкрива, че по време на обир в дома й крадците са откраднали само няколко евтини златни бижута, напълно пренебрегвайки истинското съкровище точно пред тях.

Жената, която стана най-бързата колоездачка, обиколила света с велосипед

Жената, която стана най-бързата колоездачка, обиколила света с велосипед

Да караш колело по 14 часа на ден в продължение на месеци

Румъния има едни от най-богатите находища на кехлибар в света, особено в окръг Бузау. Геологът Оскар Хелм нарича тези находища "руманит" или "кехлибар от Бузау". В района има и природен резерват, където е намерен ценен кехлибар. Старата мина за кехлибар Stramba обаче в крайна сметка е затворена от правителството. поради намаляващата й рентабилност.

Снимка 682221

Източник: iStock

Според Академията за световни рекорди в колекцията на музея Colți има 200 парчета обработен и необработен кехлибар, късчета от десетки грама до стотици грама и дори килограми, в 162 нюанса: жълто, червено, кафяво, много тъмно кафяво, черно. Някои каменни парчета дори имат малки вкаменелости като насекоми, ракообразни и птичи пера, заклещени вътре в тях, пише News 18.