Педро Алмодовар представи най-новия си игрален и първи пълнометражен филм на английски език "Съседната стая" на филмовия фестивал във Венеция снощи, 2 септември, получавайки впечатляващите 18-минутни и 36-секундни овации.

Джулиан Мур и Тилда Суинтън в първи кадри от новия филм на Педро Алмодовар

Джулиан Мур и Тилда Суинтън в първи кадри от новия филм на Педро Алмодовар

The Room Next Door се очаква да излезе до края на годината

Веднага след като светлините светнаха и публиката се изправи, Алмодовар целуна ръцете и на двете водещи актриси - Джулиан Мур и Тилда Суинтън. Необичайно дългата продължителност на овациите вероятно се дължи на актьорския състав и на Алмодовар, които се изправиха останаха известно време така, пляскайки заедно с публиката.

На световната премиерна прожекция към испанския режисьор се присъединиха звездите Мур и Суинтън. В актьорския състав участват още Алесандро Нивола, Хуан Диего Бото, Раул Аревало, Мелина Матюс и Виктория Луенго и др.

Снимка 681151

Източник: GettyImages

Във филма Джулиан Мур играе ролята на Ингрид - писателка на бестселъри, която възобновява връзката с приятелката си Марта, военна журналистка, изиграна от Тилда Суинтън. Двете жени се потапят в миналото си, но Марта има молба, която ще изпита наскоро заздравената им връзка. 

Пред пресцентъра на Венеция Алмодовар споделя, че е решил да направи филм на английски, за да започне нова ера, но му е трябвало "правилното превозно средство", за да го направи. Него намира по средата на страниците на книгата What Are You Going Through на Сигрид Нунес. Езикът в крайна сметка не се оказва проблем, защото и Тилда Суинтън, и Джулиан Мур "разбраха точно тона, с който исках да разкажа историята", каза Алмодовар, наричайки дуото "фестивал на две прекрасни актриси".

Снимка 681154

Източник: GettyImages

Алмодовар каза също пред пресата, че филмът е за "състоянието на планетата и състоянието на хората". Той иска да изрази "по ясен начин" чувствата си относно евтаназията, което възнамерява да предприеме героинята на Суинтън след терминална диагноза рак. Алмодовар казва: "Трябва да можете да бъдете господар на собствения си опит."

Снимка 681153

Източник: GettyImages

"В първия момент мислех за този филм като за любовна история между Ингрид и Марта... а също и за еволюцията, независимо дали говорим за война, климатична катастрофа... Във филма има вяра в необходимостта и неизбежността на еволюцията навсякъде в живота ни", споделя разсъжденията си Суинтън.

Снимка 681152

Източник: GettyImages

Мур похвали Алмодовар за това, че фокусира обектива си върху история за женско приятелство и приятелки, които са по-възрастни. "Не познавам друг режисьор в света, който би направил това, освен Педро." 

Венеция 2024: филмите, които всички искат да гледат

Венеция 2024: филмите, които всички искат да гледат

10 +1 филма, които привлякоха вниманието (не само нашето)

Това е първият пълнометражен проект на Алмодовар след "Паралелни майки" от 2021 г., който дебютира във Венеция, където Пенелопе Крус спечели награда за най-добра актриса за ролята си във филма, припомня Deadline.

"Съседната стая" е в кината от 29 ноември