В ранните дни на 10 септември от базата на NASA Kennedy Space Center ракетата Falcon 9 излетя с невероятна скорост към орбита на Земята с четирима непрофесионални астронавти на борда на капсулата Crew Dragon. Мисията Polaris Dawn е финансирана от милиардера Джаред Айзъкман, който си прави компания с Скот Поти, Сара Гилис и Ана Менън.

За пръв път от 50 години - мисията на SpaceX, която прати хора на 1400 км от Земята

За пръв път от 50 години - мисията на SpaceX, която прати хора на 1400 км от Земята

И какви са трудностите пред екипажа на Polaris Dawn

Четиримата ентусиасти, от които двете жени са учени и инженери, а мъжете - с големи финансови възможности и мечти отвъд границите на нашата планета, станаха първите космически туристи, които достигнаха разстояние от 1400 км от Земята. А преди часове станаха част от още едно историческо постижение - първата космическа разходка на непрофесионални астронавти.

Джаред Айзъкман, който когато е на нашата планета е изпълнителен директор на компанията зa плащания Shift4, успя да сбъдна своята мечта като космически ентусиаст и излезе извън капсулата за кратка разходка на хиляди километри от земното кълбо, при която пред него се разкри невероятна гледка.

Той прекара около 10 минути извън капсулата, а след връщането му вътре, на разходка излезе Сара Гилис. А след това преживяване заяви, че когато се върнат в дома си, на Земята, има много работа за вършене, но от перспективата в открития Космос планета изглежда като един "перфектен свят".

41-годишният предприемач, чието нетно състояние се оценява на 1.9 милиарда долара, има доста интересна житейска история. Той основава компанията, която го прави толкова богат, едва на 16 години, малко след като напуска училище, където никак не му върви. Има и дългогодишна страст към летенето, която го изпраща в Космоса за пръв път преди три години. 

През 2021 г. той финансира и ръководи първия частен, изцяло цивилен екип, който някога е обикалял около Земята. Inspiration4 прекара три дни в Космоса, преди да се спусне успешно в Атлантическия океан. Тогава от Time разкриха, че Джаред Айзъкман е платил 200 милиона долара на SpaceX и Илон Мъск за осъществяването на мисията, пише BBC.

Сега обаче космическата разходка със сигурност му е струвала доста повече. Но, от друга гледна точка, с нея не само записа името си в историята и стана най-търсеният човек в Google, но и си подари едно незабравимо изживяване, една сбъдната мечта. А междувременно направи и най-добрия тест в открития Космос на новите, по-леки костюми, които SpaceX разработва за бъдещите мисии до Луната и Марс.

Джаред Айзъкман винаги е споделял мнението, че човек трябва да живее максимално пълноценно спрямо финансовите възможности, които има. А неговите са достатъчно големи, за да ни помаха от Космоса. И дни преди полета заяви категорично, че какъвто и риск да трябва да поеме, той със сигурност ще си заслужава. Е, и този път преценката му се оказа вярна, защото това, което направи, досега са правили само астронавти от държавни космически агенции с дългогодишен опит.

"Не съм бил роден, когато човешк крак е стъпил на Луната", казва преди време милиардерът в свое интервю. И е катеегоричен, че иска един ден за нееговите деца пътуването до Космоса д абъде нещо нормално и достъпно. Затова и прави важни крачки към постигане на тази цел, обяснява Sky News.