Въпреки че Параолимпийските игри не се радват на толкова голям интерес, колкото Олимпийските, и те не минават без ситуации, които след това са широко коментирани. Поредната и последна (защото състезанията приключиха) е с главно действащо лице Елена Конгост.

Защо един от най-високите мъже в света се наложи да спи на земята на Параолимийските игри в Париж

Защо един от най-високите мъже в света се наложи да спи на земята на Параолимийските игри в Париж

Ето с какво се сблъсква Мортеза Мехрзад от Иран

Испанската лекоатлетка взе участие в състезанието в категория Т12, където участниците мерят сили заедно с водач. Причината за това е, че спортистката е родена с дегенеративно зрително увреждане, което обаче не я отказва да се бори за олимпийски медал. А този път той й се размина по доста нелепа причина.

Конгост и нейният водач Миа Карло Бругера преминаха финалната права на маратона трети и поставиха най-добро лично време от три часа и 48 секунди. Но вместо след този успех да се качат на почетната стълбица, те бяха дисквалицириани и не получиха бронзовия медал. А причината е нарушаване на основното правило при състезанията в тяхната категория.

Снимка 681811

Източник: GettyImages

През цялото време спортистите с увреждания трябва да държат въже, другият край на което е в ръцете на техния водач. Е, метри преди финала Конгост пусна нейното, защото водачът й получи тежки крампи вследствие на усиленото натоварване, а тя чисто човешки му се притече на помощ. Този жест обаче й струва прекалено много и стана причина да се прибере в Испания без медал.

След неочакваната развръзка на финала Конгост сподели през Marca, че се чувства "съкрушена" от това решение, защото е успяла да си спечели медала честно, а следващият състезател е бил на цели три минути след нея. "Искам всички да знаят, че не бях дисквалифицирана, защото съм измамила, а защото бях човек и заради инстинкта си да помогнеш на някого, когато видиш, че пада", обяснява тя.

Да нямаш ръце, но да стреляш с лък за златен метал - Шитал Деви преди Параолимпийските игри

Да нямаш ръце, но да стреляш с лък за златен метал - Шитал Деви преди Параолимпийските игри

Когато не ти трубва друго, освен увереност и постоянство

Елена Конгост е категорична, че е истински горда с всичко, което е постигнала, въпреки че на 10 метра от финалната права е пуснала въжето за секунда, защото водачът й е паднал по лице на земята, а след това веднага е хванала отново въжето и двамата са прекосили финиша. Но решението е категорично, не подлежи на обсъждане и със сигурност ще остави неприятни усещания в мнозина след края на Параолимпийските игри.