Коледните празници наближават, а с тях - и чуденето какви подаръци да купим на близките си. Трите книжки за този уикенд са в помощ на родителите, чиито деца обичат да четат и се интересуват от всякакви видове животинчета.

"Октоподът Роки и Елиза"

За втори път художничката Цветелина Спиридонова насочва вниманието на малките читатели към океана и неговите обитатели. Вдъхновена от изумителния морски свят и с мисия да помогне на децата да взимат правилни екологични решения, след "Великото приключение на малкото китче Съни" тя ги запознава и с живота на октоподите.

Снимка 596595

Източник: Колаж / Кибеа

Както и в първата книжка, и тук авторката стъпка на научни факти, за да разкрие повече за тези изключителни същества. Книжката е двуезична - на български и английски.

Изд. Кибеа, 21 лв.

"Историята на доктор Дулитъл"

Една от популярните детски книжки за животни излиза в нов превод на български (на Стефан Радев) и с илюстрациите на Люба Халева. Това е първата част от приключенията на доктор Дулитъл - лекар, който решава да зареже човешките си пациенти и да се посвети на лекуването на животните, като се научава да говори и техните езици.

Снимка 596594

Източник: Колаж / Лист

Любопитна е историята на раждането на този герой - авторът й Хю Лофтинг, англичанин и строителен инженер, е изпратен на фронта по време на Първата световна война. От окопите той пише до съпругата и двете си деца, но вместо да разказва за войната, измисля приключенията на животински лекар.

Изд. Лист, 26 лв.

"Най-добрата мама на света"

Зад това трогателно заглавие се крият още по-трогателните портрети на различни представители на животинския свят и начина, по който те отглеждат малките си. Мама зайка, мама паяк, мама кукувица и човешката майката осигуряват различни грижи за децата си, но как може да определим коя е най-добрата сред тях?

Снимка 596596

Източник: Колаж / Enthusiast

Красивата книжка на писателя Себастиен Перес и илюстратора Бенжамен Лакомб е ценна не само заради фактите, свързани с представените животни, но и заради любовното послание към всички видове майки.

Изд. Enthusiast, 25 лв.