Когато открием автор, чиито книги успяват да ни пренесат в други светове, нямаме търпение за нови и нови заглавия от него. Тримата писатели в селекцията за този петък са точно такива.

3 книги за уикенда от Камила Лекберг, Тони Парк и Фрида Макфадън

3 книги за уикенда

Криминални четива

"Нашето вечно утре"

Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, както е оригиналното заглавие на книгата на Габриел Зевин, се оказа истинска сензация сред четящите преди около година. Беше определена и за най-добрия роман на 2022 г. от платформата Goodreads. Вече имаме възможност да прочетем и на български историята на Сейди и Сам, развила се в течение на няколко десетилетия.

Снимка 658311

Източник: Колаж / Enthusiast

Двамата се запознават в детския кът на болница, където единият придружа болната си сестра, а другият се възстановява след катастрофа. Страстта им към видеоигрите става стъпалото, от което започват отношенията им. Животът ги среща години по-късно, когато Сейди и Сам се отдават на нещото, което разбират най-добре - създаването на дигитални светове, които да заменят празнините в реалния им живот. Достатъчна ли е тази паралелна реалност, за да се правят двамата с успехите и провалите си, с болката, с търсенето на идентичност и със способността да простиш?

Изд. Enthusiast, 24 лв.

"Злато"

Крис Клийв отдавна е спечелил любовта на читателите с "Другата ръка", а след това с "Възпламеняване" и "На смелите се прощава". В новия с роман той поглежда към света на професионалния спорт, където състезанието е само върха на айсберга в живота на спортистите.

Снимка 658312

Източник: Колаж / ICU

Те са Кейт и Зоуи - най-добрите колоездачки в Англия, близки приятелки и яростни съпернички. Всяка има своите амбиции и своите травми, с които да се справи чрез спорта. Както и драматични събития в личния живот - една от двете е майка и с ужас научава тежката диагноза на собственото си дете. Кейт и Зоуи ще трябва да се справят и с още нещо - промяна в правилата на Олимпийските игри, според която в спринтовите дисциплини може да участва до един състезател от държава.

Изд. ICU, 29.90 лв.

"Седем празни къщи"

Новата книга на Саманта Швеблин на български ще зарадва почитателите на аржентинската писателка, насладили се на "Отрова" и "Хиляди очи". "Седем празни къщи" е сборник с разкази, който изследва самотата и отчуждението.

Снимка 658313

Източник: Колаж / Лабиринт

Въпросните къщи в него са празни по различен начин - на някои им липсват мебели и покъщнина, на други хората, които ги обитават, а в други не е останало нищо от спомените и надеждата за бъдещето. Книгата е носител на Националната литературна награда на САЩ за преводна литература за 2022 г.

Изд. Лабиринт, 18.90 лв.