Предстои ни топъл пролетен уикенд, в който преспокойно може да поседнем навън на слънце. Бихме го направили с книга в ръка, особено с някои от трите нови и супер увлекателни романа по-долу.

3 книги за уикенда от Габриел Зевин, Крис Клийв и Саманта Швеблин

3 книги за уикенда

Няколко дългоочаквани заглавия

"Императрицата"

Романът на италианската писателка Силвия Вакари ни пренася в най-пищните години на Ренесанса, когато изкуствата в Италия процъфтяват. Лукреция е красива и интелигентна жена, обучена от майка си да стане най-влиятелната куртизанка в Рим. Така се запознава с Агостино Киджи - банкер на папите и най-богатият човек в Европа по онова време.

Снимка 659102

Източник: Колаж / Персей

Киджи нарежда построяването на красивата вила "Фарнезина" и наема един от обещаващите художници тогава - Рафаело, да изрисува фрески в нея. В центъра им трябва да е образът на Лукреция. Между художникът и куртизанката обаче пламват чувства.

Изд. Персей, 19.99 лв.

"Бърнамският лес"

Мира е основателка на тайна екологична група, която на ръба на закона развива чисто градинарство на необичайни места - в неподдържани паркове, изоставени дворове, край ненатоварени пътища. Когато свлачище в един от планинските проходи на Южния остров в Нова Зеландия откъсва огромната ферма с плодородна земя от света, Мира и групата й моментално се насочват натам.

Снимка 659103

Източник: Колаж / Лабиринт

Те обаче не са единствените с апетит към мястото - американският милиардер Робърт Лемойн иска да построи бункер там, в който да се спаси от края на света. Или поне това казва на Мира. На пръв поглед интересите на Лемойн и групата не си пречат. Но сблъсъкът е неизбежен. Това е втори роман на български на Елинор Катън, която получи Букър за "Светилата".

Изд. Лабиринт, 23.90 лв.

"Цялата небесна синева"

Емил е на 26 години, когато получава диагнозата Алцхаймер и перспективата да живее още две години. Съжалението на познатите му, съчувствието на роднините му и престоят в болницата обаче не му се отразяват добре и той решава да избяга за едно последно пътуване в живота си. Купува кемпер и пуска обява, че си търси спътник за приключението, като не очаква някой да откликне.

Снимка 659105

Източник: Колаж / Колибри

Три дни по-късно обаче пред него е Жоан - чудата млада жена с голяма черна шапка, раница и без особено желание за разговори. Това слага началото на едно пътуване, изпълнено с радости, страхове, кошмари и любов.

Изд. Колибри, 26 лв.