Филмовите адаптации по популярни романи са добър начин да си припомним, представим визуално или пък да се запознаем за първи път със сюжета им. Понякога обаче филмът предшества книгата. Събираме три излезли наскоро и от двата вида.

3 книги за уикенда от Софи Вияр, Наташа Лестър и Чарлз Белфур

3 книги за уикенда (и за Париж)

Пренасят ни във френската столица

"Светлина между два океана"

В началото на 20-те години на миналия век Том Шърборн се завръща в Австралия и поема работа като пазач на фара на Янус Рок - островче, отдалечено на половин ден с лодка от континента. Няколко години по-късно се жени за Изабел, която смело приема да живее на това отдалечено и неблагосклонно място. След два аборта и едно мъртвородено дете тя е изгубила надежда, че ще бъде майка.

Снимка 652762

Източник: Колаж / Обсидиан

Докато един ден не чува бебешки плач - морето е изхвърлило лодка с труп на мъж и малко бебе. Том иска незабавно да съобщи за инцидента, но Изабел решава, че това е дар от бога и двамата трябва да отгледат дете като свое собствено. Две години по-късно с малката Луси те пътуват до континента, където разбирам, че тяхното решение е било пагубно за други хора.

Изд. Обсидиан, 24 лв.

"Аргайл"

Най-интересното около "Аргайл" - книгата, на която е базиран прясно излезлият на екран едноименен филм на Матю Вон, е авторката й. Или по-точно фактът, че не е ясно коя е Ели Конуей и кой се крие зад този псевдоним (онлайн се разпространява теория, че Конуей е Тейлър Суифт). Другото любопитно е, че Вон получава правата да филмира книгата преди тя да е излязла.

Снимка 652763

Източник: Колаж / Колибри

А историята е шпионска с всички нужни клишета за това - злодей в лицето на руски магнат, който заплашва света, умел служител на ЦРУ, тръгнал да му попречи, както и шпионин с тъмно минало, брилянтен интелект и неоспорим чар.

Изд. Колибри, 29 лв.

"Харолд и Мод"

Романът на холивудския сценарист Колин Хигинс получава два Златни глобуса през 1971 г., а след това се превръща в успешна театрална постановка по цял свят. Играна е и в България, като главните роли са Стефан Данаилов и Леда Тасева.

Снимка 652764

Източник: Колаж / Кръг

Историята разказва за необичайното приятелство между 19-годишният Харолд, който обикаля из града със собствената си катафалка, и 80-годишната Мод, която разбива всички стереотипи за това как трябва да се държи и разсъждава жена на такава възраст.

Изд. Кръг, 17.90 лв.