Допускането до участие на Имане Хелиф на Олимпийските игри в Париж се превърна в най-горещата тема от първенството досега. Тя е една от двете боксьорки, които се състезават, въпреки че са получили забрана от Международната боксова асоциация (IBA) за миналогодишното Световно първенство, след твърденията, че не са преминали тестовете за допустимост - ситуация, която предизвика огромни противоречия.

Имане Хелиф с първи думи след скандала на Олимпийските игри - какво има да ни каже боксьорката

Имане Хелиф с първи думи след скандала на Олимпийските игри - какво има да ни каже боксьорката

Нищо не може да я спре

Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-тинг от Тайван обаче бяха подкрепени от Международния олимпийски комитет (МОК) и така получиха правото да се състезават в Париж. Алжирската боксьорка вече си извоюва пътя до почетната стълбичка, на която със сигурност ще се качи, окичена с медал.

На фона на нестихващите спорове около участието на Имане Хелиф, научаваме и малко повече за нея, детството ѝ и първите ѝ стъпки в бокса от нейния чичо Рашид Джабер.

В интервю за BBC Arabic той е категоричен, че "Имане е родена като жена и е живяла като жена". По думите му възпитанието ѝ в Алжир е това, което ѝ е дало умствената сила да се справи с натиска по време на настоящите Олимпийските игри. Трудностите за нея обаче са започнали още в детството ѝ, и въпреки това е успяла да преодолее социалната стигма и да развие боксовата си кариера след като е напуснала родното си място, за да живее с чичо си и леля си, които са я отгледали.

Снимка 677884

Източник: GettyImages

Най-голямата от шест сестри и един брат, Имане Хелиф израства в провинциално село, където обикновено само момчета играят навън, а момичетата рядко напускат домовете си. Спортния талант на момичето открива местен треньор по бокс, докато тя играе футбол на улицата с момчета. Тогава треньорът я кани да тренира в спортен център, намиращ се на около 10 км от родното ѝ село.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

Първоначално родителите ѝ се съгласяват, но не след дълго слухове и клюки са започнали да се разпространяват в родното село на Имане. Местните започнали да се съмняват защо момиче на нейната възраст ще пътува без семейството си. Това е накарало баща ѝ да промени решението си и спира дъщеря си от тренировки. А тя едва не се отказва от спортните си стремежи.

В този момент обаче се намесват чичо ѝ Рашид Джабер и съпругата му. Те се обаждат на бащата на Имане, за да го убедят, че ще се грижат за нея, ако я пуснат да заживее с тях, тъй като са по-близо до спортната зала, където ще може отново да тренира.

Снимка 677882

Източник: GettyImages

Така момичето се мести при роднините си град Тиарет, където чичо ѝ издава, че с жена му са я подкрепяли и насърчавали като част от собственото си семейство. Дори и вече в града обаче, Имане Хелиф се сблъсква с тормоз. За хората просто не е необичайно момиче да тренира бокс.

"Винаги съм казвал на синовете си да я придружават до и от тренировките, за да я предпазват", издава чичо ѝ Рашид.

Тя напредва доста бързо, а само три години след като се е преместила да живее при чичо си, вече е част от националния отбор на Алжир и се състезава на Световното първенство за жени през 2018 г., където остава 17-а, след като отпада в първия кръг.

Година по-късно боксовата кариера на Имане Хелиф ѝ позволява да започне да подпомага финансово семейството си, както и благотворителни организации в родното си село. През всички години на израстването си обаче тя продължава да се бори с тормоза.

"Тя винаги се опитва да преодолее този тормоз и около нея има хора, които я подкрепят. Тя не вярва в поражението и не се интересува от слуховете", допълва още чичо ѝ. Той я съветва да избягва социалните мрежи, докато споровете около участието ѝ са в разгара си.

Пореден скандал, този път в олимпийския бокс - какво трябва да знаем за борбата между половете в спорта

Пореден скандал, този път в олимпийския бокс - какво трябва да знаем за борбата между половете в спорта

Защо всички обсъждат Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-тинг от Тайван на Париж 2024

Междувременно Имане Хелиф вече се класира за финала и ще се бори за олимпийското злато. В категория до 66 килограма алжирската боксьорка отстрани на полуфиналите Джандам Сууанапенг от Тайланд, а на финала в петък, 9 август, ще се изправи срещу Ян Лиу от Китай - настоящата световна шампионка.