Баш баш майсторите е поредица, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

Чрез играта децата разбират и осмислят света, който ги заобикаля. Въпреки че днес живеем в ерата на смартфоните и таблетите, куклите продължават да са сред любимите им играчки (казваме го от опит). И за това си има напълно логична и естествена причина.

Играта с кукли не само доставя голямо удоволствие на малките, но има и огромни ползи за тяхното израстване и образоване - научават да се грижат за "скъп човек" и развиват чувство на емпатия. И не са последно място - помага им да опознаят по-добре себе си.

Повечето от нас с умиление си спомнят за любимата кукла и грижите, които сме полагали за нея като деца, "отглеждайки" я с толкова много любов и отдаденост. И макар вече да сме пораснали жени, които имат собствени деца, малките момиченца в нас продължават да дремят някъде дълбоко.

Снимка 665999

Източник: Личен архив

А една красива кукла винаги е в състояние и да събуди тези спящи госпожици, и да развълнува жените, в които сме се превърнали, припомняйки ни с любов, топлина и малко носталгия усмивките от игрите и безгрижието на детството.

Дариан Георгиев от "Модели градски транспорт" - историята на едно момче и голямата му страст към градския транспорт

Не играчки, а шедьоври - българинът, който прави умалени модели на градския транспорт

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Дариан Георгиев

И да си признаем, попадайки на куклите в профила на D.Doncheva-ART, почувствахме именно онази добре позната магия от детските години, защото произведенията ѝ са истинско вълшебство от плат. Кукли с душа и толкова силна индивидуалност, че дори малко завидяхме на момиченцата, които си играят с тях в момента.

Снимка 666001

Източник: Личен архив

Тези страхотни кукли са направени от ръцете на Йорданка Дончева. На 53 г., тя е родом от китното добруджанско село Красен край Варна, където е живял и преподавал Йордан Йовков. Йорданка завършва моден дизайн към ВСУ "Черноризец Храбър" Варна, което със сигурност оказва влияние на творчеството ѝ.

"Преди седем години случайно видях снимки в нета на куклите на една руска майсторка и се влюбих. Беше любов от пръв поглед", признава Йорданка. Една година експериментира с кройки и материали и накрая се осмелява да покаже на приятелите си с какво е започнала да се занимава в свободното си време.

Йорданка Дончева

Източник: Личен архив

Йорданка Дончева

Оказва се, че това странично хоби ѝ се отдава прекрасно. Мълвата за нейните куклички бързо се разнася, което пък я провокира и увлича да твори в тази посока.

За да направи всяка от своите уникални кукли, Йорданка следва няколко конкретни стъпки. Първо скроява детайлите за тялото и ги сглобява. После започва с набиването на ватата, за да може тялото да придобие форма.

Снимка 666003

Източник: Личен архив

Следва сглобяване към тялото на глава, ръце и крачета, след което куклата е готова за обличане. Започва процесът по шиене на дрехите и обувките, което далеч не е лесна задача, защото Дани има невероятен усет към детайла. На финалната права Йорданка се превръща и във фризьор, за да направи най-подходящите прически на своите кукли, с които да им придаде още повече душевност и характер.

Всичко това постига с помощта на няколко базови инструмента - игла, ножица, пинсета и шевна машина. Най-важно от всичко обаче се оказва въображението. В някои случаи Йорданка черпи вдъхновение от материалите, с които разполага в момента. В други пък създава дизайна на база предпочитанията на нейните клиенти, които ѝ изпращат предизвикателства, като ѝ задават конкретна тема.

Снимка 665997

Източник: Личен архив

В работата ѝ обаче има една константа: всичко - от началото до края, прави на ръка и то съвсем сама. "Единственото нещо, което купувам в готов вариант, е косата. Тя се продава на треси на метър и аз само трябва да я моделирам на главата", разказва Йорданка.

Що се отнася до платовете за куклите, тях подбира и купува от различни специализирани магазини за платове, като основно работи с памучни.

Снимка 666004

Източник: Личен архив

Направата и обличането на една кукла отнема на Дани различно време. Казва, че ако е свободна и е в кондиция - обикновено е около 12 часа. Първата си кукла продава за 80 лв. Към настоящия момент цената е 140 лв.

Doğaart - семейната работилница на Семра и Толга Сунали за ръчни кожени изделия

От Истанбул до Велико Търново - работилницата, чийто кожени изделия очароват хората от България до Япония

Майсторски умения, огромно удоволствие и... 250-300 шева на ръка само в един портфейл

Йорданка, която е майсторила кукли за родни актриси и телевизионни водещи, сред които Здрава Каменова, Стефания Колева, Богдана Трифонова, Драгомир Драганов, Наталия Симеонова и други, е получавала какви ли не комплименти през годините. Тъй като държи много на техническото изпълнение обаче, винаги се ласкае, когато хората виждат и оценяват всяка една нейна качествена и детайлна работа.

Снимка 666005

Източник: Личен архив

Какво най-много отличава куклите ви от всички останали?

Старая се, когато работя, да не правя просто кукли, а да им вдъхвам характер. Дали ще носи енергията на дама, или пък на малко момиченце, опитвам се да им придавам индивидуално излъчване.

Снимка 666000

Източник: Личен архив

Ако трябва да изберете само една от тях, коя ще бъде тя?

Трудно е да избера, те са ми като деца. Колкото и нескромно да звучи, харесвам всичките си кукли. Това е задължително условие в работата ми. Първо трябва на мен да ми хареса и тогава показвам на хората.

Най-нетрадициаонната поръчка, която сте имала?

Много са, но най-нетрадиционната беше Ейми Уайнхаус.

Снимка 666006

Източник: Личен архив

Какво предстои оттук насетне?

Надявам се да имам достатъчно време да създавам кукли, защото още съм с усещането, че не съм направила куклата на живота си. Има още много да уча и да експериментирам в нови дизайни на кукли.

Yashi Jewelry и слънчевата Йоана, която прави единствените български бижута от пясък

Слънчевата Йоана, която прави единствените български бижута от пясък

Пясък, епоксидна смола и мечти за приключения

И като за финал, нещо, което всички се чудят: защо всъщност куклите ви нямат уста?

Четох някъде в интернет историята на първата текстилна кукла Тилда, създадена на Скандинавския полуостров. От тогава до сега тя е претърпяла много промени в дизайна. Всяка майсторка е променила по нещо в нея, докато стигне в нашето време в този вид.

Снимка 666002

Източник: Личен архив

Често клиентите ме питат защо моите кукли нямат уста. Честно да си кажа, не мисля, че имат нужда от уста, за да виждам усмивките им.