Баш баш майсторите е поредица на lifestyle.bg, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

През 2012 г. Петя Илиева случайно се натъква на нетипична за нашето време гледка: възрастна жена, облечена в дрехи с българска шевица. Веднъж запалено, любопитството на Петя не спира да търси отговори на въпроси за значението, за изработването и за вплетената в шевицата традиционна българска душевност.

У нея обаче остава и още един, по-тъжен, въпрос: защо с времето тази красива традиция постепенно, но доста сигурно, губи нишката си в нашата съвременност.

А в нашата съвременност традиционната шевица е заменена или вплетена във фабрично изработени продукти, които излизат по-евтино и не отнемат много време, за да бъдат направени. Да, удобно, но не и автентично.

Ето така Петя решава да възроди българската шевица. Как ли? Като я вплете в своите ръчно изработени бижута и да я направи модерна.

Именно страстта й към изработването на бижута и желанието й да твори, запазвайки цялата магия на ръчната изработка, я провокират да създаде КИТНА. В името няма нищо случайно, защото думата се използва именно за да подчертае красотата на даден обект.

Но Петя влага и още значение, защото ако се разменят сричките на "китна", ще се получи думата "накит". А прочетена отзад напред, тя звучи като "антик", което допълва и нейната загадъчност.

"С този буквен кръговрат създадох възможността да се събере минало и настояще в едно, в отделни бижута, предназначени да се ползват в бъдеще."

Бижутата, които Петя изработва, са комбинация от дърво и шевица. Мотивите за всяко едно от тях тя търси в символиката, енергията и красотата, които носят. Създаването им понякога отнема повече от ден, защото процесът е бавен и деликатен. И, разбира се, колкото по-голям и пъстър е аксесоарът, от толкова повече време и внимание има нужда.

"В повечето случаи сядам да бродирам и изключвам за времето и за това, което се случва около мен, докато не приключа с орнамента. Наслаждавам се на настоящия момент, изграждайки финалния образ бод след бод."

Точно такава е и енергията, вложена в изработването и извезването, която прави КИТНА уникална. И с всеки изминал ден Петя се радва на все по-широка популярност. Дотолкова, че в един момент има нужда от помощ.

Точно защото знае, че в изработването на едно бижу се закодирва и енергията на човека, който я създава с ръцете си, тя се обръща към две свои много близки приятелки.

Така с времето моделите и разновидностите на бижутата стават все по-интересни и оригинални. Към вече познатите обеци, колиета, пръстени, ръкавели и папийонки с различни шевици, цветове, форми и размери, Петя допълва и с по-нетрадиционни аксесоари, като наскоро появилите се яки, с които се гордее.

А ако трябва да избере само едно от бижутата си, то нейният избор несъмнено ще бъдат първите обеци с марка КИТНА, които прави.

"Веднага щом ги направих и пробвах, усетих онзи вътрешен трепет на радост, който ми даде вдъхновение и енергия да създам още шевици и модели и смело да продължавам напред."