Баш баш майсторите е поредица на lifestyle.bg, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

Щом чуем плетене, първата асоциация, която неминуемо изниква в създанието ни, е за баба. Всеки път, когато ходехме на гости в дома ѝ, ни чакаше пореден чифт "прясно изплетени" нови терлици.

За съжаление, баба отдавна не е сред живите, но споменът за нея продължава да ни топли, точно както десетките меки терлици, изработени с двете ѝ ръце и с толкова много любов. И макар повечето хора да приемат плетенето като отживелица и нещо, което се практикува основно от възрастните хора, оказва се, че то е популярно занимание сред много млади дами.

Една от тях е 34-годишната Йоана Димитрова от Варна, която използва всяка свободна минута, за да плете дрехи, чанти и какво ли още не. Признава, че с три деца свободното време е нещо като мираж, но все пак успява да си открадне малко такова. А плетивата дотолкова са я обсебили, че не бива да се изненадаме, ако я видим с прежда и куки в ръце дори и на детската площадка, докато малчуганите ѝ лудуват на воля.

Снимка 636410

Източник: Личен архив

Всъщност може да се каже, че плетенето е нещо като любимото семейно хоби, в което изпъкват уменията на голяма част от нейните роднини. В отбора на майсторите в рода им влизат майка ѝ, леля ѝ, баба ѝ...че дори и дядо ѝ.

"Дядо ми беше много талантлив. Музика, литература, математика, кулинария - всичко му се отдаваше. Измисляше дизайни за плетивата, а баба ми ги плетеше. Съжалявам, че вече не мога да се уча от него", признава Йоана.

И въпреки че талантът в семейството им очевидно се предава от поколение на поколение, тази нестихваща любов към плетенето в нея всъщност разпалва на по-късен етап една чанта, която случайно вижда в Instagram. И веднъж решила да я направи, Йоана не се отказва, докато не стане идеална.

Така, като на шега, започва да плете преди около пет години. В началото на две игли - също като майка си, но бързо открива, че не е "нейното". Първото си плетиво дори изхвърля от яд - хем ѝ отнема толкова много време, хем по думите ѝ, на нищо не прилича.

"И после хванах куката... И беше любов от пръв поглед." Естествено, в началото е било много трудно. Обикновено ѝ е коствало и доста време, и не по-малко усилия, докато постигне желания резултат, особено след като е такъв перфекционист по натура.

Момчил Габровски и ретро автомобилите - едно вълнуващо хоби за цял живот

С ретро автомобил из България - едно вълнуващо хоби за цял живот

Колекционерът на ретро автомобили Момчил Габровски за търсенето, поправянето и карането на такива редки коли

Но с времето и с опита нещата вече ѝ се получават по-лесно. Днес Йоана плете доста бързо, знае какво иска и как трябва да изглежда едно изделие. Обича да експериментира с прежди, с цветове, да измисля дизайни. И именно това отличава работата ѝ най-много. А дизайнът най-често се ражда в главата ѝ спонтанно. Да, черпи вдъхновение и идеи и от Instagram, но пък после ги пречупва през своя поглед.

Снимка 636417

Източник: Личен архив

А искрата на този майсторлък в нея продължават да поддържат хората, които ѝ пишат постоянно с въпроси за преждите и за инструментите, които използва - все ентусиасти, които искат да се научат да плетат, след като са попаднали на Crochet Things.

Преждите Йоана поръчва онлайн или обикаля местните кинкалерии да търси нещо интересно. Често приятели ѝ носят прежди от Турция, които не може да да намери на нашия пазар. Получава пратки дори от Русия. "Ако някой се чуди какво да ми подари - нека е прежда... и вино."

Снимка 636415

Източник: Личен архив

И като стана дума за подаръци, Йоана признава, че плетивата, които изработва, не са за продажба - прави го за удоволствие. Доста често обаче ѝ ги взимат роднини, приятели, приятели на приятели. "Понякога от гърба ми ги свалят, а и аз не мога да отказвам."

Не може да отрече обаче колко приятно ѝ става, когато непознати хора я спират, за да попитат откъде е купила чантата, роклята или жилетката, която носи, тъй като няма по-сладко усещане от това да знае, че ги изработила сама с двете си ръце и някой го оценява.

Затова и Йоана не плете по поръчка. Не обича и когато ѝ изпращат готови плетива на друг колега с молба да изработи същите, защото смята, че се губи от чара и индивидуалността на изделието.

Снимка 636416

Източник: Личен архив

Какви са стъпките, които следвате при всеки уникат, който плетете на една кука?

Нямам някакъв конкретен план или стъпки. Все пак това е творчески процес. Даже точно обратното - почти винаги се получава лека бъркотия около мен, докато плета. Започвам няколко неща наведнъж, не мога да реша кое първо да довърша. Малко съм хаотична в плетенето. И не само.

Маси за чудо и приказ - Александър Георгиев разкрива тайните за работата с дърво и епоксидна смола

Маси за чудо и приказ - Александър Георгиев и епоксидната смола

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата му

За колко време правите една рокля например?

Зависи от роклята, но не мога да кажа и с точност, защото никога не плета само едно изделие. Наскоро реших да засека и приблизително да изчисля времето, което ми отне една зелена плажна наметка със 100 цветенца - седем-осем минути за всяко, след това около 200 конеца за прибиране... Доста време отнема.

Снимка 636412

Източник: Личен архив

С какви "инструменти" точно работите?

С куки от 2.5 мм до 15 мм.

Ако трябва да изберете само едно от нещата си до момента, кое ще бъде то?

Една бяла рокля - любима ми е. Бих я облякла и на сватбата си, но тогава не можех да плета. Колкото и нескромно да звучи, получи се перфектна.

Снимка 636418

Източник: Личен архив

На коя известна личност бихте подарила свое изделие, плетено на една кука?

На Моника Белучи. Наскоро даже четох една статия за нея и там беше с плетена рокля - уникална жена.

Какво предстои оттук насетне?

Много жилетки, пуловери и шапки от мохер, алпака и мериносова вълна - зима иде. Не съм се фокусирала върху това какво ме чака, просто плета и се нося по течението. Засега май ми се получава.