Баш баш майсторите е поредица на lifestyle.bg, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

Като горди собственици на завидна колекция от обеци, винаги сме държали "съкровищата" си, събирани от всяка част на света, да бъдат съхранявани на подходящото място. Затова и дълго време търсихме кутия за бижута, която да е повече от просто контейнер. Искахме красива, различна и уникална - кутия с характер. И така съвсем случайно попаднахме на Rukan, чийто дървени творения са точно това.

Зад дървените изработки на Rukan, между които се открояват както поставки за вино и кутии за бижута, така и дъски за рязане и купи, всъщност стои Филип Рачев от Велико Търново. Той завършва маркетинг във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", но работи много малко по специалността си.

Бързо осъзнава, че дървообработването, което винаги е било негова голяма страст в живота, е нещото, с което иска  да се занимава сериозно, като го превърне в занаят, на който да отдаде цялото си време и внимание.

През 2022 г., след дълго търсене на точното място, с неговата приятелка правят крачката да заживеят заедно в дивото и изключително живописно селце Габровци.

"Първата ми цел беше да направя своя работилница там и да дам воля на въображението и знанията, които бях натрупал до момента, за да изработвам своите творения."

Така Филип материализира мечтите си, като създава своя бранд Rukan. Името, разбира се, никак не е случайно. То идва от названието на ръчен български инструмент, който се използва в дърводелството.

Снимка 638977

Източник: Личен архив

Всъщност, майсторенето с дървесина е голямата любов на Филип, чието пламъче започва да гори в сърцето му още от дете. На 10-годишна възраст баща му му подарява комплект длета - ръчни инструменти за изсичане на дървесината при изработване на отвори. И може би без да си дава сметка какво точно ще последва, Филип начертава пътя, по който ще върви.

Йоана Димитрова и Crochet Things - момичето, което ще ни накара да се влюбим в плетенето на една кука

Момичето, което ще ни накара да се влюбим в плетенето

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Йоана Димитрова

Майсторът не крие, че е самоук, като в началото черпи знания предимно от клипове в интернет. С течение на времето - с огромно желание, труд и упорство в тази посока, то и с много проби и грешки, става и все по-добър. А с годините работата с естествени материали, свободата да твори и животът сред природата продължават да го мотивират да създава нови красоти.

Едно нещо обаче така и не се променя: всеки продукт е само негово лично творение от началото до самия край. "Видя ли парчето дърво, винаги знам какво ще направя от него."

Времето за изработка на всяко изделие всъщност е много относително. Понякога само да избере дизайна му отнема часове. В такива моменти ще го видим вглъбен в рисуване, докато не пренесе на хартия идеалните форми, които въображението създава в главата му.

И точно както времето за изработка, така и цената е относителна, защото се влияе от много фактори. От една страна е сложността на изделието, което трябва да направи, а от друга е видът дървесина.

Като стана дума за дървесина, Филип се опитва да работи с колкото се може повече разнообразни видове дърво, за да бъдат творенията му красиви и наситени с цветове. В това число влизат орех, ясен, бряст, череша.

И точно като различните парчета дърво, всеки един продукт на Rukan e уникален. Не само защото има отделни характерни шарки, но и защото във всяка своя изработка Филип влага и част от себе си, влага душата си. Затова и не сме изненадани, че му трудно да избере любим, както и че избягва да работи по поръчка. Все пак е творец, а като такъв предпочита да прави това, за което има вдъхновение в конкретния момент.

Именно тези негови качества обаче са причината за многобройните комплименти от страна на купувачите. Те пък го мотивират и да продължава напред, като непрекъснато се старае да усъвършенства знанията и уменията си.

Маси за чудо и приказ - Александър Георгиев разкрива тайните за работата с дърво и епоксидна смола

Маси за чудо и приказ - Александър Георгиев и епоксидната смола

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата му

Какви са стъпките за направата на един уникален ръчен продукт от дърво?

Първо избирам подходяща дървесина, след това рисувам ръчно модела, който съм решил да правя. Следва изрязване на банциг, шкурене, лепене, отново шкурене и накрая финиширане с ленено масло.

С каква техника работите и какво я прави уникална и специфична във вашата работа?

Машините, които използвам за направата на една кутия, са банциг, струг, шлайф и абрихт, но любим ми е банцигът - лентов трион, който е и основната машина за изрязването на кутиите. Той дава свободата да ги правя в каквато форма пожелая.

А кое отличава работата ви най-много?

Това, че не използвам шаблони и всеки краен продукт се оказва уникален, заради формата си и заради шарките на естествената дървесина.

Какво предстои оттук насетне?

Мечтая да правя големи шкафове в същия стил и със същата технология.