Баш баш майсторите е поредица, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

С годините сме попадали на много и различни кожени изделия, но Doğaart е марка, която от пръв поглед успя да ни впечатли с качество, визия и стил на изработката. Може би защото техните продукти се крият едни забележителни творения, създадени с любов, отдаденост и въображение от ръцете на Семра и Толга Сунали в семейната им работилница.

Семра е родена в България, но прекарва голяма част от живота си в Турция, където като студент изучава турски език и литература. Именно там живота й се пресича с този на родения в Истанбул Толга. Неговият основен професионален опит е в областта на фотографията, макар отлично да се справя и с графично програмиране и дизайн.

И докато тя обожава да рисува, да готви и да градинарства, той обича пешеходните и велосипедни разходки в природата. Всъщност преди 10 години Толга организира велосипедно пътешествие от Истанбул до Анталия.

Снимка 653664

Източник: Личен архив

Дали съдбата се намесва, или може би така им е било писано, с времето освен да споделят любовта си един към друг, става така, че поемат и по общ професионален път. Всичко започва някак на шега през 2018 г. Докато все още живеят в Турция, решават заедно да се заемат със споделено хоби, свързано с изработка на кожени аксесоари.

Без да имат големи очаквания, с времето разбират, че всъщност имат талант. Това бързо разпалва искрата на страстта по общото им занимание, като им подсказва, че могат да развиват и усъвършенстват уменията си, превръщайки ги в успешен бизнес.

Снимка 653662

Източник: Личен архив

"По това време на пазара все още нямаше толкова голяма конкуренция с ръчно произведени кожени изделия, затова решихме да действаме. Всъщност станахме вдъхновение за много нови фирми, които последваха примера ни", споделят Семра и Толга.

Йоана Димитрова и Crochet Things - момичето, което ще ни накара да се влюбим в плетенето на една кука

Момичето, което ще ни накара да се влюбим в плетенето

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Йоана Димитрова

Така те поставят началото на марката за кожени изделия Dogaart, която всъщност кръщават на дъщеря си. Doğa в буквален превод от турски означава природа. И макар да основават Doğaart в Турция, през 2022 г. семейството се мести да живее във Велико Търново, където отваря и вторa производствена работилница.

Снимка 653666

Източник: Личен архив

След шест години изработване на кожени портфейли и чанти Семра и Толга продължават да творят със същата страст - все по-мотивирани от доволните си клиенти от различни краища на света. Не крият обаче, че като с всяко начало, и те срещат доста трудности. "Обучението" им започва с гледане на видеа в социалните мрежи, много проби и още толкова много грешки.

"Когато продуктите бяха готови, се фокусирахме върху откриването и отстраняването на недостатъците", споделя семейството, като допълва, че през следващите няколко години се посвещават на това да подобрят и уменията, и творенията си.

Снимка 653663

Източник: Личен архив

Фокусират се в изучаването на различните видове кожи и техническите подробности за това, коя е подходяща за съответния продукт. Усъвършенстването си несъмнено дължат и на професионалната квалификация, която получават от университета.

Снимка 653665

Източник: Личен архив

Що се отнася до дизайна, той често е отражение на тяхното лично вдъхновение. Случва се, разбира се, изцяло да отговаря и на желанията на съответния клиент. Моделите често се създават на база актуални тенденции или в съответствие със стила и удобството на човека, който ги е поръчал.

И ако при дизайна нещата варират в зависимост от конкретната ситуация, то при изработката процесът е ясен и категоричен, защото Семра и Толга залагат основно на ръчния труд. Рязането, лепенето, сглобяването, пробиването на дупки и шиенето на кожата се извършват изцяло на ръка, без употреба на машини.

Снимка 653661

Източник: Личен архив

"Използваме традиционната техника на двойната игла, която прави шевовете почти невъзможни за разшиване", разкриват тайната си майсторите.

Един от най-важните аспекти на работата им е набавянето на кожен материал. Обикновено посещават различни места, за да могат лично да се убедят в качеството на продуктите преди да ги закупят.

Rukan и Филип Рачев - историята на едно момче и уникалните му дървени творения

Момчето, което придава уникални форми на всяко дърво

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Филип Рачев

Сред страните, от които си набавят кожен материал, са Италия, България, Турция, САЩ, Дания, Тайван, Япония, Сингапур и Китай.

Ценовият диапазон на продуктите им е широк и често зависи от вида на използваната кожа, защото квадратен метър понякога може да варира от 100 до 350 евро. Портфейлите, обикновено са на цени между 70 и 200 лева, докато чантите са между 300 и 800 лева. Другите важни фактори, които се взимат предвид поставяне на крайната цена, са трудът и необходимото време за изработка в зависимост от дизайна на модела.

Снимка 653658

Източник: Личен архив

Направата на портфейл понякога става за три часа, но друг път може да са нужни и два дни. Моделите на чанти обикновено отнемат повече време, като средно то е между два и седем дни.

Ако трябва да избере само един от продуктите им, които сте направили до момента, Семра е категорична, че това ще бъде Satre. "Вече две години използвам този модел. Идеален е за ежедневна употреба от жените."

Толга пък се спира на Ragna. Не само защото му доставя огромно удоволствие, докато го изработва, но и е модел портфейл, който получава само похвали от клиентите.

Кой е най-големият комплимент за работата ви?

Несъмнено това са похвалите от дългогодишните ни клиенти. Всеки път, когато изработим изделията си, получаваме хубави отзиви, но най-щастливите моменти са, когато клиент, купил портфейл от нас преди да речем пет години, каже: "Старият ми портфейл не е мръднал, но искам да закупя още един от вас."

Коя е най-нестандартната поръчка, която сте имали?

Един от нашите клиенти от Япония поиска да изработим Randoseru. Тези раници са част от японското културно наследство, датиращо от периода на Мейджи, като се използват от ученици от първи до шести клас.

Те са на гърба на всеки ученик в Япония, затова сме много щастливи, че именно японец ни се довери, за да му изработим такава раница символ.

Кое е нещото, което отличава работата ви най-много?

В днешно време, когато бързата мода е на почит и всичко е до такава степен индустриализирано, нашите ръчни продукти изпъкват, защото са разпознаваеми и отличими. В един портфейл има поне 250-300 шева, които правим на ръка.

Освен това се стараем винаги да отговаряме на желанията на клиентите и да превръщаме техните въображаеми и мечтани изделия в реални продукти. Радостта на хората и фактът, че нашият занаят е източникът на това щастие, прави продуктите, които произвеждаме, уникални.

На коя известна личност бихте подарила свое кожено изделие?

С радост бихме изработили иконичния костюм и аксесоарите на Зина - принцесата воин, която е фантастичен персонаж.

Дариан Георгиев от "Модели градски транспорт" - историята на едно момче и голямата му страст към градския транспорт

Не играчки, а шедьоври - българинът, който прави умалени модели на градския транспорт

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Дариан Георгиев

Какво предстои оттук насетне?

Възнамеряваме на увеличим категориите на продуктите си, като освен портфейли и чанти, планираме да правим и кожени ботуши и боти, както и разнообразни кожени аксесоари за декорация на дома. Нашата цел е да създадем широк спектър от продукти, които да задоволяват различни нужди.

Много бихме се радвали да развием и износа на продуктите си в повече страни, за да се превърне Dogaart в разпознаваема марка по целия свят. Нашата най-голяма цел е да оставим успешно и утвърдено наследство на дъщеря си Дога, като докато расте, я вдъхновяваме също като нас да създава, развива и прави все по-успешна марката Dogaart.