Баш баш майсторите е поредица, която разказва за хора с различни интереси и професии, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички онези, чийто пример неусетно ползваме като извор на вдъхновение.

Обичаме бижутата, но особено пристрастие имаме към обеците във всякакви форми, материи и цветове. И тъй като на сърце са ни красиви и цветни украшения, създадени с много любов, въображение и стил, то Надежда Желязкова определено се оказа нашият човек. Прекарваме часове в разглеждане на продуктите от бранда ѝ Nadya's Knit в опити да изберем едни обеци, поради простата причина, че просто искаме да си купим всичките.

Надя е на 45 г., родом от Стара Загора. Завършва художествената гимназия в Казанлък.

"Страстта към изработването на бижута започна още тогава. Правех текстилни герданчета на всички. Веднъж учителката по химия попита кой ги изработва тези цветни бижута, защото и на нея ѝ се искало да има същото."

Снимка 677122

Източник: Личен архив

Така след Казанлък някак естествено Надя идва да учи в Художествената академия в София. Веднага след завършването започва работа като дизайнер в столицата, което продължава да прави и до днес. Сега обаче времето ѝ е изцяло заето с Nadya's Knit и с бижутата, в които влага сърцето и душата си вече 13 години.

От Скандинавия до България - вълшебният път на куклите от плат на Йорданка Дончева

От Скандинавия до България - вълшебният път на куклите от плат на Йорданка Дончева

От световни певици до популярни водещи – творенията на D.Doncheva-ART

В малкото свободно време, което има, Надя обича да се разхожда и да открива нови места, специални кафета, нови вкусове. Меломан е и когато има възможност, пътува заедно със семейството си, за да слушат любими музиканти на живо.

Снимка 677123

Източник: Личен архив

Не крие, че от съвсем невръстно дете обожава бижута. Обича детайлите, аксесоарите, продуктовия дизайн. Освен че самата тя изработва такива, Надя има и огромна колекция от обеци, като купува от цял свят, каквото я заплени.

Макар и след толкова години в този занаят, в нея продължава да гори искрата на майстора, който обожава работата си и това, че създава и носи радост с творенията си. Мотивира я ентусиазмът и онова пламъче в очите на клиентките ѝ, когато си изберат нещо ново от аксесоарите ѝ, което да носят.

Снимка 677124

Източник: Личен архив

"Те са смели и решителни. Не се притесняват да са различни, да изпъкват сред тълпата. Не робуват на клишета и не са зависими от чуждото мнение. Възхищавам им се."

В работата си Надя не обича да спазва традиции и винаги е готова да направи нещо диво. Казва, че "инструментите", с които борави, са нейните ръце, очи и свободна мисъл.

Снимка 677125

Източник: Личен архив

Най-много харесва кожените си обеци. Прави различни цветни комбинации, като ги съобразява с чантите и обувките, които носи. Що се отнася до цените на бижутата ѝ, те са доста разумни - в диапазона от 10 до 100 лв.

Ръчно и Сръчно - кожени и дървени изделия от майсторските ръце на Искра и Антон Стоилови

Ръчно и Сръчно - кожени и дървени изделия от майсторските ръце на Искра и Антон Стоилови

Занаятчии като от учебник

Как се прави едно бижу на Nadya's Knit?

Няма строги правила, всичко е вътрешно заложено с години, в които съм учила и работила. Преподавателите ни обясняваха какъв е процесът на проектиране и създаване и как той трябва да бъде като основа в мислите ни. Не трябва да ни бави, а точно обратното - да пести време. Тези стъпки съм ги извървяла преди години, а сега остава само да се отпусна във вдъхновението си.

А сама ли правите всичко?

Само аз съм Nadya's knit. Нямам колеги и помощници. Снимки, дизайн, идеи, дори и онлайн магазина. Всичко е само мое дело.

И като стана дума за дизайна, как го избирате?

Вълнувам се от тенденциите в модата, наблюдавам хората и техните предпочитания. И всичко това го преплитам в идеята си.

Снимка 677126

Източник: Личен архив

Как и от къде подбирате материалите?

Платовете и кожите са много висок клас. Те са от Италия, Япония, Великобритания, Испания. Когато пътувам, винаги проучвам къде мога да видя нещо ново. Така сверявам часовника и, разбира се, съчетавам работата и почивката.

На коя известна личност бихте подарили от своите бижута?

На някой смел мъж като Дамяно Давид от Maneskin. Разбира се, ще заложа на нещо животинско, защото в Италия отношението към тази тенденция е различно.

Снимка 677127

Източник: Личен архив

Кое отличава работата ви най-много?

Смятам, че изпъквам с цветността, която обаче не е шарена. Тя е балансирана и изчистена.

ESNAF - дървените играчки, които тръгнаха от Пловдив, за да стигнат до фондация Louis Vuitton в Париж

ESNAF - дървените играчки, които тръгнаха от Пловдив, за да стигнат до фондация Louis Vuitton в Париж

Kickstarter кампанията в подкрепа на последната им колекция продължава

Какво предстои оттук насетне?

Надявам се че ще предстоят много срещи и прекрасни събития. Бих искала да успея да сътворя и мое място където да ви посрещам. А дали ще се случи, само времето ще покаже.