Безспорно пандемията се отрази на всички ни. Сред най-засегнатите обаче се оказаха хората от културния сектор по света, защото от първата вълна до настоящия момент в различните страни многократно се затварят театри, кина и концертни зали. Точно такова е положението в Нидерландия в момента.

Дънди Атлетик и как тяхна топка, загубена по време на мач се озовава в Нидерландия

Как една топка "преплува" 600 километра

Ето това се казва история

Миналият уикенд Холандия облекчи едномесечното блокиране, като позволи отново да отворят фитнес зали, фризьорски салони и магазини. Местата за културни събития обаче останаха затворени за обществеността.

Именно това накара над 70 театъра, музея и концертни зали в Нидерландия да отворят врати вчера, превръщайки се във фризьорски салони и зали за йога. Целта им беше да покажат непоследователността в разпоредбите за борба с коронавируса.

Протестната акция е кръстена Театър "Фризьорски салон" и е идея на известния нидерландски актьор и кабаретен артист Дидерик Еббинге.

Музеят "Ван Гог" в Амстердам беше превърнат в козметичен и фризьорски салон, в който посетителите (а не липсваха такива) можеха да получат красив маникюр, докато се наслаждават на безценните произведения на изкуството на известния нидерландски художник.

Около 50 посетители бяха посрещнати в прочутата 130-годишната концертна зала "Концертгебау", където бяха подстригани под акомпанимента на симфоничен оркестър.

В нестандартния протест на холандците се включи и прочутият ни цигулар Веселин Пантелеев-Ешкенази. За това разбираме от страницата му в Instagram, където той сподели и няколко снимки от акцията.

"Днес в Амстердам, с Концертгебау оркестър и със залата на Концертгебау направихме една акция в рамките на протеста на културния сектор в Нидерландия. Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за публика, а фризьорските салони например са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в същото време ние свирехме за тези техни клиенти, които случайно се оказаха наша публика. Така слушането на музика бе напълно позволено", пише цигуларят под снимките. 

Нидерландия, завесите и защо холандците не ги използват

Откъде идва домашният ексхибиционизъм на нидерландците

Каква е причината да не пускат завесите си

Той допълва, че като остави шегата настрана, наистина се надява скоро да се види отново с публиката в красивата зала. Не пропусна да пожелае на добър час на всичките си колеги.