Спрейовете за нос отдавна са спасение за страдащите от алергии. Но напоследък се правят все повече изследванията на иновативни начини, чрез които този лесен за употреба метод може да се използва за спасяване на човешки живот и дори за поставяне на ваксини. Тенденцията е дори спрейовете да се превърнат в лекарствата на бъдещето.

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

Да ги послушаме, ако не искаме да се разболеем

Назалните спрейове вече се използват за лечение или профилактика на редица заболявани дори като мигрена и депресия. През 2023 г. е одобрена и ваксина срещу грип под формата на спрей, която е достъпна за хора на възраст от 2 до 49 години.

А в бъдеще този вид лекарства могат да имат още повече животоспасяващи приложения. Като например периодичното учестено сърцебиене. В ново проучване лекарство за назален спрей възстановява нормалния сърдечен ритъм за по-малко от 30 минути.

Снимка 640266

Източник: iStock

Някои изследователи проучват възможността за използване на стероидни спрейове като средство за лечение на Covid-19. И смятат, че те биха помогнали за предотвратяване на хоспитализациите и дори биха намалили смъртните случаи. Проучват се дори начини за поставяне на ваксини срещу вируса под формата на спрей. Назални ваксини срещу Covid-19 вече са одобрени в някои държави като Русия, Китай и Индия.

Редица са предимствата при доставянето на лекарства под формата на назален спрей. Едно от тях е, че е лесно да се прилагат. А и веществата, които преминат през носа достигат много бързо до кръвта.

Ваксината, инжектирана в мускулите, дава по-различен имунен отговор, отколкото приложена в назално. Поставена през носа, тя всъщност би могла да защити по-добре областите чрез които вдишваме вирусите, за разлика от интрамускулното прилагане.

Снимка 640267

Източник: iStock

Назалните спрейове имат обаче и своите недостатъци. Наличието на хрема например, може да затрудни проникването на каквото и да е лекарство. А ако пък издухаме носа си, буквално може да изхвърлим медикамента.

Проучвания показват и, че назалната противогрипна ваксина е по-малко ефективна от традиционната. За ваксината е нужен достъп до лимфоиден орган като лимфен възел, в който се инициира имунният отговор. Докато поставена в носа, не е съвсем ясно дали ще се стигне до добър подобен отговор.

COVID-19 и как се промениха най-често срещаните симптоми при различните хора

Как се промениха най-често срещаните симптоми на Covid-19

Каква е разликата в симптоматиката между ваксинирани и хора без ваксина

Затова въпреки антивирусния потенциала на назалните спрейове, нужно е тепърва да се правят още много изследвания в тази насока, категорични са експертите, цитирани от Yahoo Life.