Голяма част от хората сякаш забравиха скорошната пандемия Covid-19. Или по-скоро не желаят да се връщат към спомена за нея и им се иска тя да е изцяло минало. Подобни нагласи са свързани с така наречената умора от Covid, още повече, че немалка част от населението на Земята вече премина през болестта. Но експертите са категорични, че тази нагласа може да повлияе негативно на здравето ни.

Covid-19, ковид и кои са най-често срещаните нови симптоми на заболяването

Кои са актуалните симптоми на Covid-19

Болезненото гърло е един от тях

Защото пандемията все още не е окончателно приключила. Но сякаш притесненията ни, че ще бъдем диагностицирани с Covid-19 са вече много по-малки и дори не се замисляме за превенция. Според онлайн анкета, проведена от Yahoo News, в периода от 17 до 21 август, 2023 г. сред американското население, едва 7% от 1 665 анкетираните възрастни американци са заявили, че са "много притеснени" от заразяването с болестта. Което е спад от 11% спрямо края на 2022 г. и 13% през за началото на 2022 г.

Освен това значително е намалял и процентът на хората, които носят маска на лицето на обществени места.

Снимка 634201

Източник: iStock

Всички тези нагласи се отдават именно на умората от Covid-19. Това е термин за хората, които вече не се притесняват от инфекцията, неглижират я и спират да вземат предпазни мерки. Те не се интересуват и от актуалните варианти, отговорни за подема на коронавируса в последните месеци, който причинява симптоми на горните дихателни пътища като хрема, главоболие и кашлица.

Eris, или EG.5, е подвариант на Omicron и в момента е доминиращият щам, наред с Pirola (BA.2.86), според специалистите. Особено последният предизвиква загриженост у здравните служители, защото се смята, че е способен да избегне ваксините и лечението.

Дълъг ковид, коронавирус пандемията и защо стресът, депресията и психичното състояние оказват влияние

Стресът - директно свързан с дълъг ковид

Ново изследва показва връзката на психичното ни състояние с болестта

Затова тенденцията за умора от Covid-19 е обезпокоителна, пише Yahoo LIfe. В последно време зачестяват случаите на заразяване и дори хоспитализация. И дори да нямаме тежка форма на заболяването, то все пак може да причини дълъг Covid, който може да е с редица последствия в продължение на години. Ето защо, добре е винаги да имаме "едно наум".