След като кралица Маргрете изненада датчаните навръх Нова година с новината, че ще абдикира, синът й Фредерик пое щафетата. Той зае престола на Дания на 14 януари тази година след скромна, но наблюдавана от хиляди церемония.

Крал Фредерик и специалното значение на шамбала гривната от церемонията по възкачването му на престола

Крал Фредерик и една мистериозна гривна

Какво е значението на бижуто

Едва тази седмица обаче бяха разкрити официалните портрети на новите монарси крал Фредерик Десети и съпругата му Мери, кралица-консорт. Те са заснети в зеления салон на замъка Кристиансборг от фотографа Стеен Евалд.

Портретите ще бъдат окачени в публични институции и учреждения в Дания, както и в посолствата, и консулствата на кралството в чужбина. Какво обаче прави впечатление в тях?

Фредерик е в униформа на датската флота, а на рамото му за първи път носи четири адмиралтейски звезди - той получи този ранг с възкачването си на престола. Той носи и най-високите датски отличия - Ордена на слона и Ордена Данеброг.

Кралицата-консорт Мери също е с Ордена на слона върху красива кадифена рокля в тъмнозелено. За първи път тя носи датските кралски бижута със смарагди - комплект от тиара, колие, обеци и брошка.

Смарагдовият комплект е един от общо четири комплекта с бижута, които са на разположение на кралицата на Дания. Когато не ги носи, те са изложени в замъка Розенборг. Датските кралски бижута са единствените в света, които едновременно са изложени в музей, но се и ползват от кралицата, научаваме от официалния сайт на кралското семейство на Дания.