Аликуди е най-слабо населеният от седемте еолийски острова, намиращи се край северното крайбрежие на Сицилия. Известен с LSD хляба си, който обаче е бил забранен през 50-те години на миналия век, той е популярна туристическа дестинация, по-специфично заради вулкана Стромболи, който изригва доста често.

Симба, Мохамад Хасан Нарехо, Пакистан и как една коза си спечели световна известност

Когато една пакистанска коза стане звезда

Дъмбо, това ти ли си

Друго по-интересно за остров Аликуди е, че не разполага с хотели и пътища. Придвижването става с мулета и магарета, които трябва да се изкачват по стръмни пътеки. Това обаче далеч не са единствените животни, които туристите могат да срещнат там.

Тъй като населението на островчето е едва 100 жители, в идеалния случай също толкова на брой са и козите. Този месец обаче стана ясно, че съотношението между хората и животните е станало проблемно. Оказва се, че рогатите са шест пъти повече. Затова и кметът Рикардо Гуло е призовавал всеки, който може, да се включи в решаването на проблема.

Неговата идея всъщност звучи нестандартно, но реално е практична. Той е обявил, че е създадена програма за "осиновяване на кози", в която всеки, който желае, може да вземе до 50 кози. Условието е хората да разполагат с лодка, с която да ги изведат от острова, след като ги хванат, както и по възможност да ги опитомят, вместо да ги превръщат в храна.

Опитомяването на козите обаче все пак звучи като предизвикателна задача, предвид проблемите, които са създавали досега, живеейки на острова. Животните са влизали в домовете на хората, в обществените паркове, където са гризяли каквото си харесат, и са се опитвали да се катерят по каменните стени.

Снимка 662604

Източник: iStock

Любопитно е, че козите са били доведени на острова преди около 20 години от фермер, който след това ги пуснал на свобода. Оттогава насам те са ничия собственост и се разхождат съвсем свободно из Аликуди.

Населението е свикнало с тях до такава степен, че животните дори са изобразявани на пощенските картички на островчето. Оставени да си живеят неконтролирано обаче, козите започнали да се възпроизвеждат удивително бързо, пише CNN.

Кои са най-малките и симпатични животни в ​​света

Най-миниатюрните животни в света

Умалена версия на познатите видове от животинското царство

След като определена бройка бъде осиновена от новите си стопани, на остров Аликуди ще останат само няколко рогати, които бъдещите туристи да могат да видят и снимат.