Ето, че Олимпийските игри в Париж вече са преполовени и много от спортистите могат да се похвалят със спечелени медали за държавите си. Филипинският гимнастик Карлос Юло пък донесе една особено вълнуваща доза гордост за родината си.

Новак Джокович превъртя тениса

Новак Джокович превъртя тениса

Сърбинът вече няма какво повече да спечели

За два дни той спечели два златни олимпийски медала и така стана едва вторият спортист, който е печелил първото място за своята страна на Олимпийски игри.

След победите си над арменеца Артур Давтян и британеца Хари Хепуърт 23-годишният Карлос Юло вдигна победоносно ръце във въздуха. Преди това обаче призна, че няма големи очаквания за състезанието.

"Просто се надявах да се представя добре. Всъщност не очаквах медал", е споделил гимнастикът. И е допълнил, че чувства медала като "бонус".

"Лудост е, защото снощи не можах да спя. Бях толкова развълнуван, защото бях спечелил златен медал предния ден", казва още той.

От дебюта на Филипините на Олимпийските игри през 1924 г. вече е изминал един век. А първият и единственият съвсем доскоро златен олимпийски медал за страната е бил спечелен от Хидилин Диас.

Двойното злато на Карлос Юло сега е една от най-обсъжданите теми във Филипините от Олимпийски игри 2024, а в социалните мрежи редица потребители са споделили вълнението си.

"Отне ни 100 години, за да чуем Lupang Hinirang (бел. Ред. националният химн на Филипините) две поредни вечери, докато светът гледа. Благодаря ви много за гордостта и историческия момент!", пише един от тях в X.

Филипински знаменитости и общественици, включително президентът Фердинанд Маркос-младши и първата дама Лиза Аранета-Маркос, също са поздравили гимнастика.

"Няма думи, които да изразят колко се гордеем с теб, Калой. Ти донесе ЗЛАТО за Филипините не веднъж, а два пъти! Филипинците по целия свят бяха обединени, аплодирайки и подкрепяйки те", е написал президентът във Facebook.

Властите в страната обаче са решили и да възнаградят младия спортист за постижението му доста щедро.

Правителство ще му изплати 10 милиона филипински песо (или 173 300 долара) - сума, която е обещана на всеки златен медалист. Допълнителното възнаграждение за Карлос Юло обаче идва от местни фирми. Една от тях, която се занимава с недвижими имоти, ще му предостави напълно обзаведен апартамент с три спални в най-големия кооперативен комплекс в столицата Манила.

Освен това той ще може да се възползва от доживотно осигурени хранения с рамен и други хранителни продукти, осигурени от различни вериги ресторанти. Лекар пък му е предложил безплатни консултации и колоноскопии за цял живот, а Университетът на остров Минданао му е обещал безплатно образование. Освен всичко това спортистът ще разполага и с допълнителни шест милиона филипински песо (или около 103 500 долара).

Междувременно столицата Манила, в която е роден и израснал Карлос Юло, подготвя посрещането му като герой.

Защо всички отново говорят за Томас Чекон - най-секси плувецът в Париж

Защо всички отново говорят за Томас Чекон - най-секси плувецът в Париж

Италианецът прилага нестандартни методи, за да се справи с условията

"Най-великолепното посрещане ще поздрави него и всички наши олимпийци от Париж. Когато го посрещнем, ще дадем на Карлос Юло парични суми, награди и символи на вечната признателност на гордата столица на Филипините," споделя кметът на града - Хъни Лакуна, цитирана от BBC.