Всеки, които дори и бегло следи Олимпийските игри, е виждал традиционното захапване на медалите, щом наградените се качат на подиума. Тези моменти са все по-често срещана гледка през последните години и все повече попадат в обектива на фотографите.

Изгонена или не - секси плувкинята Луана Алонсо, която разваля дисциплината в олимпийското село

Изгонена или не - секси плувкинята Луана Алонсо, която разваля дисциплината в олимпийското село

И как ядоса родната си федерация

Традицията всъщност е била наблюдавана най-много по време на предишните Олимпийски игри в Токио, на които организаторите дори са се пошегували с пост в X (тогава Twitter): "Искаме просто официално да потвърдим, че медалите от Токио 2020 не стават за ядене!"

Въпреки че захапването на медала вече се е превърнало в навик за олимпийците, все пак явно има спортисти, които все още не са научили за него. Или поне до настоящите Олимпийски игри в Париж.

Така например китайската гимнастичка Джоу Якин остана доста изненадана какво правят италианките Алис Д'Амато и Манила Еспозито на подиума, след като получиха медалите си.

Снимка 677952

Източник: GettyImages

18-годишната китайка спечели сребърен медал във финала на греда за жени, а когато застана до останалите две състезателки, захапали своите медали, реагира доста учудено. Камерите са успели да уловят момента, а след това кадрите обиколиха и социалните мрежи.

Можем да видим, че Джоу Якин наистина е напълно изненадана от традиционния жест, тъй като подвига вежди от почуда. След това обаче тя решава да имитира италианките, но без реално да захапе медала си.

Реакцията ѝ предизвика вълна от коментари онлайн, където хората изразяват очарованието си от неподправената реакция на китайската гимнастичка, пише Independent.

"Тя е като малка сестра, която копира големите си сестри и е твърде сладко", пише един от потребителите в X.

Друг пък отбелязва, че моментът на Джоу Якин отразява начина, по който Олимпийските игри обединяват хора от различни култури и произход за една обща цел.

"Моята любима част от Олимпиадата са културните различия, представени от спортистите", споделя той.

Жестът със захапването на медалите може и да ни се струва, че е въведен от съвременните спортисти, но според историците зад него има по-стара история. Те вярват, че тази традиция е била начин, с който спортистите са доказвали на обществеността, че медалите са направени от истинско злато. Много по-вероятно е вдлъбнатина от зъби да се появи върху медал от истинско злато, отколкото върху медал от фалшиво.

"Знаем, че само през 1912 г. златните медали са били от истинско злато и че на всички по-късни олимпийски игри златните медали са били направени от сребро с позлатен слой", разкрива пред Today Тони Бийкерк - генерален секретар на International Society of Olympic Historians.

Той допълва също, че за съжаление златният слой често избледнява с годините, а негова близка приятелка и олимпийка му е споделяла, че ѝ се е налагало повторно да позлатява четирите си златни медала.

След скандала с Имане Хелиф на Олимпийските игри - ето какво знаем за детството и израстването ѝ

След скандала с Имане Хелиф на Олимпийските игри - ето какво знаем за детството и израстването ѝ

Какво разказа чичото на боксьорката

Въпреки че златните медали не е изцяло златни, Тони Бийкерк издава, че олимпийците реално могат да оставят отпечатъци от зъбите си по тях, ако ги захапят достатъчно силно. Само трябва да внимават да не счупят зъб, както е направил германецът Давид Мьолер със сребърния си медал от Зимните олимпийски игри през 2010 г.