По време на двата 15-дневни етапа на Олимпийските и Параолимпийските игри между 26 юли и 11 август ще бъдат сервирани над 13 млн. ястия на спортистите. В допълнение към разнообразието от международни менюта, са привлечени суперзвездните готвачи Амандин Шайно, Александър Мазиа и Акраме Беналал, всеки от които е разработил авторско ястие, съчетаващо най-доброто от френските традиции и местните съставки с оглед на хранителните нужди на най-добрите атлети в света.

Може ли Олимпийските игри в Париж да се окажат най-горещите в историята

Може ли Олимпийските игри в Париж да се окажат най-горещите в историята

Климатичните промени застрашав спорта повече, отколкото осъзнаваме

Готвачите ще могат да разчитат и на помощта на Шарл Гийой, изпълнителен главен готвач на олимпийското и параолимпийското село - "chef des chefs" - за времето на Игрите. "Ще бъдем малко като атлети", казва Гийоли. "Това е нещо като мой начин да участвам в Олимпийските игри." Да видим и някои подробности за звездните готвачи в най-големия ресторант в света, подбрани от BBC.

Шеф Чарлз Гийоли

В продължение на месеци главният готвач Чарлз Гийоли и неговият екип работят усилено, разработвайки ястия, които ще задоволят и заредят спортистите. "Един джудист с тегло над 100 кг изобщо няма да се храни по същия начин като гимнастик от 45 кг", казва той, отбелязвайки, че той и екипът му са взели предвид и други фактори, като културни норми, при изготвянето на менюто с ястия. За Гийоли инициативите за устойчивост на Игрите не са ограничаващи, а вдъхновяващи. "Да работиш с пресни, френски, сезонни, местни, етикетирани, сертифицирани продукти... за готвач, това е просто най-доброто", казва той.

Неговото авторско ястие се възползва напълно от местната зелена леща от Ивлин. Напоследък лещата привлече много внимание в диетологичните кръгове, като се има предвид нейната устойчивост и богатство на висококачествен протеин. "Това, което обичам в лещата, е, че тя никога не е излизала от мода".

В способните ръце на Гийоли бобовите растения се съчетават с кремообразен скир - исландско култивирано сирене, подобно на кисело мляко, богато не само на протеини, но и на полезни за червата пробиотици. Подправя се с лайм и пресен кориандър и се покрива с хрупкава царевична коричка за да се получи ястие, което обещава да бъде толкова вкусно, колкото и питателно.

Шеф Амандин Шайно

Известно име след появата си като жури в сезон 2013/2014 на MasterChef Франция, шеф-готвачът Амандин Шайно работи с някои от най-добрите кулинарни професионалисти на Франция, от Ален Дюкас до Ерик Фрешон, преди да отвори свой собствен парижки ресторант Pouliche през 2019 г.

Начинът на мислене в кухнята на Шайно е ръковеоден от нейните ценности за "топлина, щастие и готвене с масло", което, разбира се, ще бъде съобразено с нуждите на спортистите. За свое характерно ястие избира печено френско птиче месо, не само защото, това е "пар екселанс месо", но и заради неговата "успокояваща" познатост, която го прави вероятно да се хареса на голяма част от спортистите от цял свят. Тя планира да съчетае домашните птици със сос от норвежки омар, като се възползва напълно от френския тероар ​​и техника.

Шеф Александър Мазиа

Александър Мазиа вече е запознат с предизвикателствата на храненето на спортисти: в края на краищата, преди да спечели три звезди Мишлен в своя ресторант AM в Марсилия, Мазия е бил професионален баскетболист.

Неговото характерно ястие е изградено на база на същата концепция, насочена към растенията и морските дарове, която отстоява в ресторанта си.

Нахутът, основен продукт на южнофренската кухня, ще бъде разбит на гладка консистенция и поднесен с цвекло, грах и опушен бульон от морски дарове. Ястието съчетава съставките и елегантността, с която шефът е станал известен, както и с голяма доза творчество.

"Френското кулинарно ноу-хау е свързано и с гостоприемство. Когато посрещаме спортистите, това означава да бъдем в тяхна услуга", допълва той.

Тенисистките, които бойкотираха Олимпийските игри 2024

Тенисистките, които бойкотираха Олимпийските игри 2024

Ето какви са доводите на Арина Сабаленка, Онс Жабер и Ема Радукану

Шеф Акраме Беналал

Роден във Франция, но израснал в Алжир, Акраме Беналал отдавна е очарован от международни вкусове и подходи. И когато става дума за Олимпийските игри, този готвач със звезда Мишлен съчетава международното си небце с палитрата от съставки и техники, с които разполага.

"Това, което винаги казвам за френската кухня, е, че тя има най-голямото разнообразие в света по отношение на техники. Може да намерите италиански техники във френско ястие. Може да намерите японски техники във френско ястие. И това е наистина интересно, защото в крайна сметка го прави толкова лесно."

Един от миналите любими проекти на Беналал беше фокусираното върху месото Atelier Vivanda, което му позволи да се съсредоточи върху говеждо месо от изискани източници, съчетавайки го с най-добрите френски рецепти за картофи.

Но това лято той ще избягва както пържола, така и пържени картофи. Не само, че пърженето е забранено в олимпийското село, но Беналал е избрал да се възползва от по-устойчив протеин на растителна основа при изработването на своята характерна рецепта. Киноа, добита от близо до Орлеан, на по-малко от 150 км от Париж, ще бъде трансформирана в ястие в стил ризото, обогатено с пармезан и пушен, ферментирал йогурт, за да добави още повече протеини и богатство.

Олимпийски игри 2024 - 13 милиона ястия, над 200 готвачи за 15 хиляди международни спортисти

Олимпийски игри 2024 - 13 милиона ястия, над 200 готвачи за 15 хиляди международни спортисти

С какво ще се различава Олимпиадата в Париж от тази в Лондон през 2012 г.

"За мнозина това е първият път, когато идват във Франция", разказва готвачът. "Искаме да им покажем какво можем да направим."