Коктейлът Май Тай е сред класиките в бранша. Създаден е през 40-те или 50-те години на миналия век, като за титлата Негов автор се борят двама видни ресторантьори от Калифорния. И до ден днешен не е доказано кой от двамата претенденти - Виктор Бергерон или Дон Бийч, е измислил свежата напитка. Но като че ли историята на първия се спряга по-често.

По думите му, той саморъчно забърква коктейла, за да посрещне с нея свои приятели от Таити, които отиват в ресторанта му Trader Vic's. Между другото, заведението съществува и днес, и се ръководи от сина на основателя му.

Според легендата, когато мистър Бергерон поднася своята вълшебна алкохолна смес, единият от гостите възкликва: "Maita'i roa ae!" И така, без да иска, става и кръстник на коктейла. "Maita'i" на таитянски означава "добър".

Съществуват всякакви свободни съчинения с рецептата, но четирите основни съставки са ром, кюрасо, бадемов сироп и сок от лайм. Ето и какво още му слагат от Real Simple:

Какво ни трябва

  • 1/4 сок от ананас
  • 2 супени лъжици бял ром
  • 1 1/2 с. л. сок от лайм
  • 1 с. л. кюрасо
  • 1 с. л. обикновен захарен сироп (захар и вода в съотношение 1:1)
  • 1 ч. л. сок от череши марашино (коктейлни череши)
  • 1 с. л. тъмен ром
  • Листа от прясна мента, череша или ананас за сервиране

Какво ги правим

В шейкър смесваме сока от ананас, светлия ром, сока от лайм, портокаловото кюрасо, обикновения захарен сироп и сока от череша. Напълваме съда с лед и разклащаме хубаво в продължение на 20 секунди.

Малинов ром, лайм, джинджифилова бира и още съставки за свежия коктейл от остров Сен Мартен

Какво се случва, когато смесим ром с малини и още нещо

Свеж коктейл от карибския остров Сен Мартен

Прецеждаме сместа и я изсипваме в стъклена чаша, пълна с лед. Накрая добавяме тъмния ром и декорираме с листа от мента, череша или ананас.