След болката от три скорошни спонтанни аборта, Кара Уинхолд едва успява да се накара да погледне ехографа, който показва, че е бременна в петата седмица.

Но за нейно облекчение всичко изглежда наред. Тя и съпругът й Блейк, на 33 години, внимателно започват да планират раждането на бебето през есента на 2021 г. След това, за тяхна изненада, вторият ултразвук отчита втори сърдечен ритъм няколко седмици по-късно.

"Бях шокирана", казва Уинхолд пред Insider.

Въпреки че не е необичайно единият близнак да бъде открит по-късно от другия, Уинхолд казва, че нейният лекар е проучил сканиранията и е установил, че поради значително по-малкия си размер, вторият плод изостава седмица след първия по отношение на бременността.

"Наистина не разбрах какво се случва", каза Уинхолд от Форт Уърт, Тексас. "Но тъй като имах приложение за проследяване, което да ми казва кога съм в овулация, знаех кога беше заченато първото бебе."

"Тогава с Блейк правихме секс следващата седмица, когато предположихме, че овулацията ми е приключила", добавя тя.

Оказва се, че 31-годишната жена, която вече има 3-годишен син на име Уаят, забременява втори път, докато вече е бременна. Медицинският термин за това рядко явление е суперфетация. Подобно нещо се случва, когато втората яйцеклетка се оплоди от сперматозоид няколко дни (или дори седмици) след като първата вече е стигнала до матката и се имплантира в ендометриума.

"Беше истинско чудо", казва Уинхолд, добавяйки, че трите спонтанни аборта, които е претърпяла, са били толкова травмиращи, че се нуждаела от терапия.

Д-р Шерил А. Рос, акушер-гинеколог от Санта Моника, Калифорния, която не се е занимавала със случая на Уинхолд, казва пред Insider, че човек ще трябва да овулира два пъти през своя менструален цикъл, за да създаде втори ембрион на по-късен етап. Този феномен не е "описан от медицинска гледна точка".

Рос допълва, че ако опитът на Уинхолд е "истинска суперфетация, това противоречи на това, което знаем от медицината за спонтанната бременност".

"Истината е, че не всички медицински феномени имат логично обяснение", казва още Рос.

Въпреки че бременността на Уинхолд е била високорискова, бебетата се раждат успешно (макар и преждевременно) на 25 октомври 2021 г. Колсън, по-голямото момче, тежи 2.86 кг, а по-малкото, на име Кейдън - 2.06 кг. Двамата прекарват 14 дни в кувиоз преди да бъдат изписани. А по думите на майка им Кара, дори и след толкова месеци, едното бебе продължава да върви малко по-голямо от другото.