Бременна жена на 81 години, умира ден след операция за отстраняване на ултрарядък плод, наречен "каменно бебе". Тя го е носила в себе си в продължение на 56 години.

81-годишната Даниела Вера се оплаква от коремен дискомфорт през седмиците преди посещението на нейния лекар, но медицинските специалисти не успяват да открият калцирания плод.

Местната жена, която живее в град Арал Морейра близо до границата с Парагвай, първоначално посещава спешно отделение, където получава лечение за инфекция на пикочните пътища, според бразилския информационен канал G1. Вера, която има седем деца и 40 внуци, изразява загрижеността си относно образуването на някаква маса в корема й, но тестовете не показват калцирания плод.

Тя получава направление за допълнително лечение на следващия ден в регионалната болница Понта Пора, където благодарение на 3D изображения, е поставена диагноза литопедия - рядък страничен ефект от извънматочна бременност.

Тъй като плодът умира по време на бременността на Вера, но е прекалено голям, тялото й не го абсорбира отново. Вместо това той се задържа в коремната кухина и върху него се образува калциева обвивка.

Келси Хатчър - жената с двойна матка, която забременя по изключителен начин

Жената с двойна матка, която забременя по изключителен начин

Лекарите дори нямат термин за тези бебета

След откиването на 56-годишния плод в утробата ѝ, Вера получава лекарство за лечение на уринарната инфекция и тъй като състоянието й се влошава, ѝ е направена операция за отстраняване на плода. Настанена е в реанимация, но почива ден след това.

Д-р Патрик Дезир, който ръководи здравния отдел на Понта Пора, казва, че смъртта на Вера е причинена от инфекция.

Снимка 658325

Източник: iStock

"Когато настъпи бременност, тя трябва да е вътре в матката, но в някои ситуации бременността протича извън нея", разказва Дезир. "Това бебе не е клинично, пациентът не е имал остра болка и не е имал голямо кървене и тази диагноза остава незабелязана, като времето се грижи за чуждото тяло, което все пак остава в корема на жената."

Джес Луис - жената, която има връзка с 27 години по-възрастен мъж, но я пази в тайна

Жената, която има връзка с 27 години по-възрастен мъж, но я пази в тайна

Когато страховете не те отказват от любовта

Според Националния институт по здравеопазване повечето пациенти са асимптоматични и състоянието се открива при назначаване на рентген.  Семейството на Вера казва, че първоначално тя е избягвала да търси лекар, защото се е страхувала от оборудването в болницата и вместо това избира традиционната медицина.

21-годишната й дъщеря Розели Алмейда, най-малкото от седем деца, разкрива, че Вера се е оплаквала от дискомфорт още от първата си бременност с друг мъж, когато е била тийнейджърка.

Снимка 658324

Източник: iStock

"Тя казваше, че е усещала, че сякаш бебе се движи в корема й и понякога се чувстваше зле, но никога не сме подозирали, че е това", казва Алмейда, която намеква, че майка й може да е носила своето "каменно бебе" по-дълго от 56-те години, за които лекарите настояват. Нейният единствен син Вандерлей Авало Алмейда добавя: "Тя не искаше да ходи на лекари, защото се притесняваше, че има тумор."

Сафина Намуквая - жената, която на 70 години роди близнаци

Жената, която на 70 години роди близнаци

Една интересна история от Уганда

В момента са назначени допълнителни изследвания на калцирания плод, за да се разбере повече за него. Документ от 1996 г. в Journal of the Royal Society of Medicine твърди, че само 290 случая на литопедия са били документирани някога в медицинската литература.

Най-ранният известен литопедион е открит при археологически разкопки в Bering Sinkhole, на платото Едуардс в окръг Кер, Тексас, и е датиран от 1100 г. пр.н.е.