Социалните мрежи ни заливат със снимки на перфектни хора, които демонстрират своя перфектен живот. Но доста често всичко това се оказва само моментна снимка на действителността, гарнирана с голяма доза филтри. Въпреки че сме наясно с това, отново може да се подтиснем сериозно от всичко видяно. 

Wabi Sabi, една японска философия и как да приемаме несъвършенствата си

Как да обичаме недостатъците си

Една японска философия ни дава отговор

Добре че в Instagram има и хора като Бри Ленехан, които да ни показват и другата страна на монетата. Австралийката има над 965 хиляди последователи, които ежедневно зарежда с големи дози позитивизъм и не спира да им напомня, че трябва да обичат себе си, независимо от съвършенствата си. Защото те са напълно нормални и съществуват дори там, където може и да не ги видим на пръв поглед. Просто някои хора знаят добре как да ги прикриват.

Инфлуенсърката също знае, но предпочита да се показва точно такава, каквато е. И именно затова всички я харесват. Както и заради постовете, с които споделя, че е била на басейн и не е видяла нито една жена без целулит там. Или че тялото ни постоянно се променя и не бива да пилеем живота си в борба с този процес.

Бри Ленехан е категорична, че не бива да се фокусираме върху другите хора, а най-важният ни приоритет трябва да сме ние самите и това, което ни прави щастливи. Тя също така ни призовава да не подлагаме тялото си на опасни експерименти и да умираме от глад само за да не ни личи коремът в новата рокля. И сама показва, че въпреки редовните тренировки, които прави, и нейното коремче често изпъква в по-прилепнали дрехи, но това не й пречи да се усмихва все така широко.

Австралийката също така редовно показва в социалните мрежи как нейното тяло се променя, как днес не изглежда така, както би й се искало или както е било преди няколко години. Но това е напълно в реда на нещата. Както е нормално и в някои дни от месеца да е по-подута и метаболизмът й невинаги да бъде на максимална скорост.

Бри Ленехан обръща внимание и на нещо друго много важно - стойката за снимките, осветяването и обработката им. Тя показва нагледно как на един кадър може да изглежда с перфектна фигура и плосък корем, а на друг, на който е в различна поза - да се види цялата истина за тялото й. И това е нейният начин да ни напомни да не вярваме на всичко, което виждаме в социалните мрежи.

Инфлуенсърката е приела предаването на подобни послания като своя кауза, защото самата тя допреди няколко години е страдала от телесна дисморфия. Това състояние най-просто може да се обясни като фокусиране върху едно или няколко телесни несъвършенства, които често дори остават незабелязани от другите. И много добре знае, че човек сам е най-големия си критик.

Кели Брук - жената с перфектното тяло според научните изследвания

Науката посочи коя е жената с перфектното тяло

Колкото и субективно да е

Затова Бри Ленехан иска да помогне на максимално много хора да започнат да се възприемат и да се обичат такива, каквито са. Да, дори с коремчето, което все се опитват да прикрият, а всъщност няма нужда. Но да не се разбира погрешно - тя не нормализира нездравословния начин на живот и наднорменото тегло, просто напомня, че не всички можем да имаме перфектни тела.