Социалните мрежи направиха много хора популярни - всеки със своята история, талант или просто желание за бърза слава. И докато повечето създават съдържание, за да бъдат полезни и интересни, едно момче успя да се открои, като промотира не някой продукт или услуга, а нещо много просто - доброта.

Мони и Цецо от Boho Soulz - да замениш Канада с българско село и да ремонтираш сам мечтания дом

Да зарежеш Канада, за да заживееш на село (и да викаш Неволята)

Мони и Цецо от Boho Soulz за кемперите, за селските къщи и за копаенето на 40-метров дренаж

Ако търсим уроци по човечност, Владислав Радославов е този, който ги преподава в социалните мрежи. Познат повече като "Точно с Влади" заради името на профила, който поддържа, той успява да спечели повече от 205 хиляди последователи само в TikTok. Видеата му са гледани над четири милиона пъти, а популярността му не спира да расте - последните му публикации са с над милион гледания.

Идеята за "Точно с Влади" се ражда спонтанно, но сякаш целият житейски път на Владислав го води към нея. Той винаги е обичал три неща - да играе футбол, да бъде сред хора и да прави добро. И намира най-добрия начин да ги съчетае в едно.

И ако видим момче с футболна топка в ръка по софийските улици, това вероятно е той. Независимо от сезона, обича да предизвиква хората да говорят с него, да се усмихва, да му дадат някой и друг пас. Успява да ги откъсне поне за момент от забързаното ежедневие, в което всеки е вглъбен в собствения си живот и забравя да се огледа около себе си. А топката за мнозина е препратка към щастливото и безгрижно детство. За Владислав обаче е нещо повече, защото той е бивш професионален футболист.

"Тя винаги е била неизменна част от моя живот. Бъдейки свидетел на всеки дребен детайл, с времето се е превърнала в нещо като пазител на всички мои спомени", казва той.

Спортът много помага да се превърне в човека, който е днес, въпреки че се определя просто като "обикновен", както всички нас. Той го учи на дисциплина, воля, себераздаване. А с тези качества му е много по-лесно да се справя както с ежедневните неволи, така и с големите трудности в живота.

"Вярвам, че успеем ли да пречупим ситуациите, с които се сблъскваме в живота, през призмата на спорта, успяваме много по-лесно да направим правилния избор. И аз често следвам именно този принцип."

В "Точно с Влади" пък следва принципа, че всеки има нужда от един или друг тип подкрепа, дори и да не го показва. Така постепенно променя концепцията и от по-скоро забавление, започва да изпълнява важна социална кауза.

Първоначално Владислав стана популярен с видеата, в които кара известни личности да играят на 21 с футболната топка. След това започна да спира и обикновени хора по улиците със същата цел. А в последните месеци ни показва хора, които се нуждаят от много повече от усмивка, внимание, добра дума или комплимент. Те са точно тези, които повечето от нас подминават, докато бързат за някъде. Но те са си все там и чакат някой да ги забележи.

Владислав споделя, че изборът на хората, на които помага, прави напълно спонтанно - "просто трябва да усетя човека". Така във видеата му попадат баба, която продава цветя, мъж, който проси заедно с кучето си, или друг, който е навън в студа без яке и обувки. Но общото между тях е не само това, че са в нужда, а и че всеки има своята история, която иска да разкаже на някого.

Не брои хората, на които е помогнал. "Доброто няма стойност и не може да се измери", категоричен е той. Не може да измери и удовлетворение от щастието в очите на хората, с които разговаря и на които помага. А най-голямата награда, която получава в замяна след среща с някой напълно непознат, е да му каже, че няма да го забрави заради доброто, което му е направил.

Владислав винаги е помагал с каквото може, но в последно време разчита и на подкрепата на своите последователи в социалните мрежи, които с уважение нарича "благородни хора" Признава, че това не е никак лесна задача в днешния материален свят, в който живеем.

"Както всички знаят, започнах тази инициатива сам и ще продължа с нея, независимо дали имам, или нямам, финансова подкрепа. Разбира се, искам да благодаря на всички добри хора, които от няколко месеца насам допринасят за това тя да достига до повече хора."

Разбира се, всичко това се случва и благодарение на социалните мрежи. За Владислав те са средство, с което да изразим себе си и да покажем на света това, което правим. Средство, което той използва по най-добрия възможен начин.

"Когато влагаш сърце и душа в нещо, то - рано или късно - ще бъде оценено", смята той. А непрекъснато растящият брой последователи и стотиците положителни коментари, за които е благодарен и които изпълват сърцето му с радост, са доказателство за думите му.

Памела Качмарек - полякинята, заради която ще погледнем на България с други очи

Полякинята, заради която ще започнем да гледаме България с други очи

Памела Качмарек за живота в родината ни, за приключенията с колело у нас и за най-предизвикателните планински маршрути

Мнозина ви определят като пример за подражание. Това как ви кара да се чувствате?

Със сигурност ме прави много щастлив и ме мотивира да продължа. В същото време осъзнавам огромната отговорност, която това поставя на плещите ми.

Какво значи за вас понятието "добър човек"?

Добър човек е този, който дава частица от себе си на останалите. Всеки човек носи доброто дълбоко в себе си и няма нищо по-хубаво от това да го покаже.

Какво трябва да се случи, за да стане светът едно по-добро място?

Хората да отворят сърцата си и да подават ръка един на друг, защото заедно сме по-силни.